Efter skandalbilderna: Matt Hancock avgår

Uppdaterad 2021-06-27 | Publicerad 2021-06-26

Matt Hancock lämnar posten som Storbritanniens hälsominister.

Efter att ha kritiserats hårt under pandemin blev läckta bilder på Hancock där han kysser en medarbetare droppen och flera röster höjdes med kravet på hans avgång.

Samtidigt uppger regeringskällor för brittisk press att man vill ha svar på hur övervakningskameran som avslöjade ministerns otrohet hamnade på hans eget kontor.

Bilderna publicerades i The Sun på fredagen och blev startskottet på en otrohetsskandal mellan Storbritanniens redan hårt kritiserade hälsominister Matt Hancock och hans medarbetare Gina Coladangelo som han själv anställt.

På fredagskvällen publicerade Hancock ett uttalande där han bad om ursäkt för sitt agerande samtidigt som han sa att han inte skulle avgå. Kort därpå uppgav premiärminister Boris Johnson att han hade fullt förtroende för hälsoministern och att ärendet betraktades som avslutat.

Men under lördagen uttryckte flera brittiska politiker att det är olämpligt att Hancock fortsätter som minister. Bland annat flera parlamentsledamöter från både Labour och Tory och den tidigare hälsoministern Stephen Dorrell.

Senare på kvällen meddelade Matt Hancock själv att han avgår.

– Jag förstår de enorma uppoffringarna som alla i det här landet har gjort, som du har gjort, och vi som gör dessa regler måste hålla oss till dem och därför måste jag avgå, säger Hancock i en video på sin Twitter.

I en skrivelse från Boris Johnson till Matt Hancock säger premiärministern att han tar emot Hancocks avskedsansökan med sorg och tackar för hans tjänstgöring.

Förstasidan på The Sun.

Frågor om övervakningskameran

Men vid sidan av Hancocks eget agerande briserar en annan fråga i samma härva, nämligen den om varför en övervakningskamera hamnat på Hancocks kontor.

Enligt The Suns artikel från i fredags ska en medarbetare som var ”äcklad” av hur hälsoministern bröt mot reglerna kring social distansering – som vid tidpunkten då bilderna togs bland annat innebar att man inte fick krama personer utanför sitt eget hushåll – ha läckt bilderna.

Artikeln beskriver även att bilderna ”ser ut” att vara tagna inne på hälsodepartementet.

Men The Telegraph, som har tagit del av övervakningsfilmen, rapporterar att filmen är tagen på Hancocks kontor.

Kameror från Kina

Enligt tidningen syns hur Hancock kollar att kusten är klar i korridoren utanför sitt kontor innan han stänger dörren och sedan lutar sig mot den för att försäkra sig om att den verkligen är låst. Därefter omfamnar han Gina Coladangelo i en passionerad kyss.

Matt Hancock fångades av en hemlig kamera när han kysste sin assistent.

Hur kameran har hamnat inne på kontoret är ett mysterium.

Den mesta av säkerheten på hälsodepartementet sköts av privata företag, enligt The Telegraph, men departementet har ännu inte kommenterat huruvida detta var fallet på Hancocks kontor.

Kamerorna på utsidan av byggnaden kommer från Hikvision – ett företag som ägs av kinesiska staten och som har förbjudits i USA på grund av osäkerhet kring säkerheten.

MI5 inkopplade

En talesperson för Hikvision säger till The Telegraph att de säljer kameror till tredje part och inte är inblandade i hur systemen installeras. Trots det har den brittiska underrättelsetjänsten MI5 kopplats in för att utesluta att utländsk makt har ett finger med i spelet.

Enligt uppgifter till The Telegraph är det många inom regeringen som vill ha svar på hur detta kan ha skett.

– Många regeringsbyggnader har kameror utanför kontor som filmar människor som går in och ut, men jag har aldrig sett en på en ministers kontor. Det har aldrig inträffat, säger en högt uppsatt regeringskälla.

– Vi pratar om personer som har möjlighet att spionera på en minister, det är ett allvarligt säkerhetsbrott oavsett vad man tycker om Matt Hancocks beteende.

Han blir Hancocks ersättare

Den före detta finansministern Sajid Javid kommer att ersätta Matt Hancock som Storbritanniens hälsominister. Det meddelade Downing Street på lördagskvällen.

Javid har haft flera högt uppsatta poster. Han var inrikesminister mellan 2018 och 2019 och därefter finansminister fram till 2020 då han avgick.

Drottning Elizabeth har godkänt hans tillträde, rapporterar nyhetsbyrån PA.