Nya krav för vissa ID-kort

Av: TT

Publicerad:
Nya krav föreslås vid kontroll av nationella id-kort, uppehållskort och permanenta uppehållskort. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Nya krav föreslås vid kontroll av nationella id-kort, uppehållskort och permanenta uppehållskort. Arkivbild.

NYHETER

Fingeravtryck ska lagras i nationella id-kort och uppehållskort.

Vid kontroll blir kortinnehavaren skyldig att lämna fingeravtryck.

Det är innebörden av ett lagförslag som regeringen nu skickar till lagrådet för granskning.

De nya kraven för nationella id-kort, uppehållskort och permanenta uppehållskort bygger på en EU-förordning. Syftet är att säkerställa att korten inte är förfalskade och att innehavaren är samma person som den på kortet.

För att få ett nationellt id-kort krävs i dag att man fotograferar sig hos polisen. Framöver kommer man också att behöva lämna fingeravtryck. Fingeravtrycket ska endast lagras i ett chip på kortet.

Nationella id-kort utfärdas till svenska medborgare och gör att man kan resa till andra EU-länder utan att behöva ta med sig pass. Om kortet kontrolleras av svensk passpolis ska innehavaren, enligt lagförslaget, vara skyldig att inte bara låta sig fotograferas utan också lämna fingeravtryck.

För icke medborgare som behöver uppehållskort eller permanent uppehållskort föreslås också att man inte bara måste låta fotografera sig utan även lämna fingeravtryck. Fingeravtrycket lagras endast på ett chip på kortet.

Uppehållskort utfärdas för familjemedlemmar till EU-medborgare eller EES-medborgare, som själva är medborgare i ett tredje land.

Vid kontroll av uppehållskort är innehavaren skyldig, enligt lagförslaget att låta sig fotograferas och att lämna fingeravtryck. Det gäller, till skillnad från nationella id-kort, inte bara vid gränsen utan även vid inre utlänningskontroller inne i Sverige.

Lagändringen är tänkt att träda i kraft den 2 augusti 2021.

Publicerad: