Experten: Hotfulla meddelande till singelmammor kan vara ofredande

Publicerad 2021-03-02

Minst 15 kvinnor har mottagit de obehagligt hotfulla meddelandena från ”David Tobias”.

Polisutredningarna har lagts ner på löpande band, men det kan finnas fog att se över besluten.

– Det finns absolut förutsättningar att utreda det som ett ofredande, säger Ängla Eklund, jurist och expert inom kränkningar på internet.

Redan för 1,5 år sedan skickades det första meddelandet till singelmamman Jenny från ett bluffkonto på Facebook.

Så sent som förra veckan fortsatte personen, nu från ett konto med namnet ”David Tobias”.

Balanserar mot hot

I meddelanden beskrivs hot mot barnen som mottagaren kan få veta mer om förutsatt att de svarar på frågor. Ofta har det börjat ställas frågor av sexuell karaktär.

– Jag förstår att man upplever det som jätteläskigt. Det påminner lite om fallen där man för några år sedan ringde och gav falska dödsbud om barn till föräldrar, säger juristen Ängla Eklund.

Hon är jurist och ordförande för det oberoende Institutet för juridik och internet.

Johanna Söderberg har skrivit om de otäcka meddelandena på sin blogg, och har på det sättet kommit i kontakt med fler kvinnor som blivit utsatta.

Att polisen inledningsvis lagt ner ärendena är dessvärre inte förvånande.

– Ofta har de ju inte oändligt med resurser att lägga på att utreda ofredanden, men här verkar det vara ganska allvarliga fall som verkat drabba många. Personen bakom ligger hela tiden på en balans till ett hot, säger Ängla Eklund.

Vill se större grepp

Trots att många av de utsatta kvinnorna känner sig direkt hotade behöver inte ”David Tobias” meddelanden vara olaga hot i lagens mening.

– Jag ser aldrig någon indikation på att han ska göra något mot barnen, utan bara att personen sitter på information. Och det är inte ett hot att inte dela med sig av information.

Däremot tror hon att det skulle kunna finnas skäl att låta polis och åklagare ta ett större grepp och utreda personen bakom. Mörkertalet bland de utsatta kan vara stort, och andra kvinnor kan ha blivit utsatta för grövre meddelanden.

– Det är verkligen inte så att det är uteslutet att det är ett brottsligt agerande, men för att bedöma det behöver man titta på all information som finns, säger Ängla Eklund.

 Ängla Eklund, jurist och expert inom kränkningar på internet.

Följ ämnen i artikeln