Löfven möter Narendra Modi

Lars Larsson/TT

Publicerad 2021-03-04

Statsminister Stefan Löfven tog emot Indiens premiärminister Narendra Modi i Stockholm 2018 (bilden). Nu möts de igen, men digitalt.

Sverige vill hålla liv i relationerna med miljardlandet Indien.

På fredagen möter Stefan Löfven (S) premiärminister Narendra Modi igen för nya initiativ, men den här gången digitalt. Klimat, handel, pandemin och mer av FN uppges stå på agendan.

Löfven har tidigare mött Modi i Indien 2016 och när han hälsade honom välkommen till Stockholm 2018.

"Jag ser fram emot morgondagens toppmöte med Indien. Inte minst diskussionerna om hur vi kan stärka samarbetet för att bekämpa pandemin och bygga mer motståndskraftiga, hållbara och jämlika samhällen efter covid-19. Vi kommer presentera en rad initiativ på områden som klimat, innovation och hälsosamarbete" säger Löfven i en skriftlig kommentar inför mötet.

Klimatfrågan tung

Det digitala utbytet mellan de två väntas vara en och halv timma men trots det spänna över en rad områden.

Klimatfrågor väntas bli en tung del. Men också frågor om handel och FN:s roll – Indien bidrar stort till fredsbevarande insatser.

Sedan tidigare finns ett partnerskap om innovationer mellan Sverige och Indien. Båda sidor hoppas på fler investeringar från partnern, viljan sägs åtminstone vara stor.

Självklart, enligt den svenska statsrådsberedningen, så kommer statsministern också ta upp mänskliga rättigheter. Den aspekten ska alltid finnas med vid möten med internationella ledare.

Mindre fritt

På senare tid har Indien fått uppmärksamhet internationellt för stora bondeprotester mot jordbruksreformer som regeringen vill driva igenom. I samband med det greps den unga klimataktivisten Disha Ravi, som är en del av det nätverk som Greta Thunberg varit med och format. Ravi greps för att ha varit med och utformat och spridit en skrift till stöd för bönderna, anklagad för uppvigling. Thunberg hamnade också i blickfånget när hon delade Ravis skrift och uttryckte stöd för henne i sociala medier. Anhängare till regeringspartiet sågs bränna stora bilder av Thunberg och andra som uttryckt stöd för bönderna.

Premiärminister Modi har lett Indien, som betecknas som världens största demokrati, sedan 2014. Han och regeringspartiet BJP beskrivs driva, av bland andra organisationen Freedom House, en hård regim. Organisationen har graderat ner statusen över tillståndet i landet från fri till delvis fri.

Medborgerliga rättigheter har urholkats, journalister och aktivister trakasseras samtidigt som det förekommer våldsamma attacker på muslimer.