Brexitpaus får Johnson att ta upp luren

Av: TT

Publicerad:
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.

Brexitförhandlingarna pausas. Det råder fortfarande "betydande meningsskiljaktigheter", meddelar parterna.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska nu hålla ett telefonmöte med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

– Vi får se under de närmaste timmarna eller de närmaste dagarna vad resultatet blir, sader EU:s permanente rådsordförande Charles Michel på en webbsänd presskonferens på fredagsmorgonen.

Då fanns fortfarande inga tecken på någon omedelbar lösning på gång om vilka regler som ska gälla för handel, fiske och andra samarbeten över Engelska kanalen efter den 1 januari.

Och på kvällen kom beskedet att förhandlingarna pausas.

"Vi var i dag eniga om att förutsättningarna för ett avtal ännu inte finns, på grund av betydande meningsskiljaktigheter", skriver EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och hans brittiske motpart David Frost i ett gemensamt uttalande på Twitter.

Barnier meddelar att Boris Johnson och Ursula von der Leyen ska hålla ett telefonmöte på lördagen.

Charles Michel betonade tidigare under fredagen att inget är klart förrän det finns något som alla EU-länder kan acceptera. Inte minst Frankrike har tydligt markerat att man inte är villigt att godkänna vad som helst.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för företag och allmänhet. Det som förhandlingarna nu gäller är vilka villkor som ska råda från den 1 januari 2021.

Publicerad: