Regeringen överens om migrationspolitiken

Möts av kritikstorm

Uppdaterad 2020-10-08 | Publicerad 2020-10-07

S och MP har enats om migrationspolitiken – efter att ha varit mycket splittrade.

Miljöpartiet har bland annat fått igenom lättnader i den så kallade gymnasielagen.

”Det här betyder krig”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson på Twitter.

Regeringen, bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, meddelade på onsdagen att de kommit överens om ett förslag om migrationspolitiken.

– I detta nu så skickar vi ut detta på remiss, säger Morgan Johansson, justitieminister (S).

När Migrationskommittén presenterade sina förslag i början av september ställde sig Socialdemokraterna bakom samtliga 26, medan Miljöpartiet bara stod bakom tre förslag.

Lagen går ut 2021

Den tillfälliga lagen som gäller just nu löper ut 20 juli 2021.

– Därför behöver vi en ny lagstiftning på plats som ska vara långsiktigt hållbar, säger Morgan Johansson.

Remissen är ett första steg mot en ny lag. Regeringen ska även titta på kompletterande förslag.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Åkesson: ”Det här betyder krig”

Efter presskonferensen kritiseras överenskommelsen från flera håll.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, skriver på Twitter att presskonferensen innebär ”Socialdemokraternas totala kollaps i migrationsfrågan”.

”På tio månader har Socialdemokraterna gått från att vilja ”kraftigt” minska antalet asylsökande till att vilja öka invandringen. Till varje pris sätts makten framför ansvar”, utvecklar Malmer Stenergard på Twitter.

Jimmie Åkesson går till än hårdare angrepp. På Twitter skriver SD-ledaren att Stefan Löfven ”återigen visat att Miljöpartiet håller i taktpinnen i invandringspolitiken”.

”Det här betyder krig, i riksdagen och i kommande valrörelse. Socialdemokraterna ska inte komma undan detta svek”, skriver Jimmie Åkesson.

SD:s gruppledare Henrik Vinge tillägger:

”Sverige behöver inte invandring, vi behöver en omfattande återvandring”.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard.

Så förändras gymnasielagen

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) säger att regeringen är överens om att den svenska migrationspolitiken ska vara ”human, rättssäker, långsiktigt hållbar, effektiv och värna asylrätten.”

Ett av de nya förslagen är att göra lättnader i det så kallade gymnasieregelverket. Hittills har de som omfattas av lagen behövt hitta ett varaktigt jobb inom sex månader. Nu ska man istället ha 12 månader på sig.

Därutöver ska ett års anställning betraktas som ett ”varaktigt jobb”, istället för två års anställning som tidigare gällt, sa Isabella Lövin.

– Det är en orimlig situation idag, det är mycket svårt och det tror jag de flesta förstår, säger Isabella Lövin.

Isabella Lövin och Morgan Johansson på pressträffen.

”Tuffare för en slav hos IS”

Förslaget om gymnasieregelverket kritiseras i sin tur av Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna.

”De lättnader regeringen vill göra i jobbkraven för dem som omfattas av gymnasielagen innebär att en konventionsflykting, till exempel en kvinna från folkmordets Kongo eller slav hos IS kommer få tuffare jobbkrav för permanent uppehållstillstånd än en person som fått avslag i alla instanser”, skriver Fredrik Malm på Twitter.

Kristdemokraternas dito Hans Eklund tar upp ett liknande exempel.

Centerpartiets Annie Lööf välkomnar däremot beskedet om att S och MP kommit överens:

”Sverige behöver en långsiktig och hållbar migrationspolitik. Bra att nu regeringen äntligen skickar ut migrationsutredningens betänkande på remiss. Det var inte en dag för tidigt. En nödvändighet för att få en permanent, ny lag med bred uppställning i riksdagen.”

”Orimligt köra ut hela familjen”

Morgan Johansson sa på pressträffen att Sverige kommer fortsätta att ”generellt sett ha ganska korta uppehållstillstånd”. För de med flyktingstatus rör det sig om tre år, samt 13 månader för alternativt skyddsbehövande.

– Det är en stor sak vi gör, att vi går över från permanenta uppehållstillstånd till tillfälliga uppehållstillstånd, säger Morgan Johansson.

För att möta detta ska någon som har varit länge i Sverige med tillfälligt uppehållstillstånd, som etablerat sig väl i landet under många års tid, ändå kunna få stanna trots att ett skyddsbehov inte finns kvar.

– Det kan vara orimligt att då köra ut hela familjen. Det måste finnas en ventil, säger Morgan Johansson.

Isabella Lövin och Morgan Johansson på pressträffen.

ANNONS