Oppositionen vinner Litauens parlamentsval

TT-AFP

Publicerad 2020-10-26

Den tidigare finansministern Ingrida Simonyte, ledare för kristdemokratiska Fosterlandsförbundet (TS-LKD), kommer med största sannolikhet leda Litauens kommande regering. Arkivbild.

Den oppositionella mittenhögeralliansen har vunnit Litauens parlamentsval, det står klart sedan nästan alla röster räknats. Regeringens nederlag kommer efter en valrörelse där hanteringen av pandemin stått i fokus.

Efter att nästan alla röster räknats står det klart att kristdemokratiska Fosterlandsförbundet (TS-LKD) får 50 av parlamentets 141 mandat, medan det styrande Bonde- och miljöpartiet (LVZS) får 32 mandat.

Den före detta finansministern Ingrida Simonyte, som är Fosterlandsförbundets premiärministerkandidat, förväntas nu bilda regering tillsammans med två liberala partier som tillsammans fått 24 mandat. Båda de liberala partierna leds av kvinnor, vilket banar väg för en kvinnodominerad regering.

Förhandlingar inom koalitionen inleddes under måndagen, men förväntas ta flera veckor. Det är möjligt att en ny regering inte tillträder förrän i december.

– Tre partier har kommit överens om att inleda diskussioner om den nya koalitionen. Men inget är bestämt förrän allt är bestämt, säger Ingrida Simonyte.

Det är hanteringen av pandemin som stått i fokus under valrörelsen, och efter att resultatet stod klart passade valvinnaren på att kritisera regeringens hantering av krisen.

– Det ser ut som att vi inte utnyttjade sommaren för att förbättra vår förmåga att bekämpa coronavirusets andra våg, och det vi ser nu är förvirring i beslutsfattandet, säger Ingrida Simonyte.

– När vi har låg tillit till regeringen lyssnar samhället inte nödvändigtvis på dess rekommendationer. Vi har saknat experternas, vetenskapsmännens och läkarnas röster.

Litauen var relativt förskonat från covid-19 under våren, men har de senaste månaderna sett en kraftig ökning av antalet bekräftade fall. Totalt har 10 184 personer bekräftats smittade, varav 134 personer har dött.