I Scranton är hatet mot Trump starkare än kärleken till Joe Biden

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

SCRANTON, PENNSYLVANIA. Huset där Joe Biden växte upp är gulligt men slitet. Ser inte mycket ut för världen.

Men kanske är det just därför som den demokratiske presidentkandidaten gärna vill stoltsera med sina rötter från Scranton trots att han bara var tio år när han flyttade.

Grannen som kör med sin lövblås på gatan utanför tittar lite trött på oss.

– Är ni journalister, undrar han.

När han får det bekräftat berättar han att det varit hundratals reportageteam här före oss från hela världen.

– Jag diskuterar inte politik så ställ inga frågor, säger han i förebyggande. Vi är rätt less på alla journalister.

Förmodligen är damen som äger Bidens gamla hus också det för hon har satt upp en plastmapp i A 4-storlek längst fram på gräsmattan med en bild av Biden när han är tio år och leker framför huset. Lappen informerar om att det är ok att ta en bild av huset men att det viktigaste är att man röstar på Biden i presidentvalet.

Huset där Joe Biden växte upp är gulligt men slitet.
Foto: JERKER IVARSSON
Huset där Joe Biden växte upp är gulligt men slitet.
Foto: JERKER IVARSSON
Förmodligen är damen som äger Bidens gamla hus också det för hon har satt upp en plastmapp i A 4-storlek längst fram på gräsmattan med en bild av Biden när han är tio år och leker framför huset.

Att döma av alla valskyltar som sitter nedstuckna i gräsmattorna i kvarteren omkring röstar folk här mangrant för Biden. En del av skyltarna är så stora att de spikats upp på staket.

Mitt på gräsmattan framför Bidens gamla hus på North Washington Avenue sitter en skylt nedkörd med texten "Scranton loves Joe" där ett rött hjärta ersätter o:et.

Grannen i huset bredvid har också en Biden-skylt men vill vare sig säga sitt namn eller diskutera politik.

– Så spänt som läget är nu så undviker vi allt prat om politik i min familj. Annars blir det bara bråk. Alla får tycka vad de vill men vi diskuterar andra saker.

När vi går berättar han att det är hans fru som satt upp Biden-skylten.

Mannen med lövblåsen pratar också på som amerikaner lätt gör. Han gillar Biden men tycker att han snackar ner bostadsområdet genom att kalla det arbetarklass.

– Åtminstone fyra läkare bor i grannskapet och själv är jag domare så det där med arbetarklass är inte riktigt sant.

Foto: JERKER IVARSSON
I Scranton hänger en söndertrasad Trumpflagga. Här är hatet mot Trump starkare än kärleken till Joe Biden.
Foto: JERKER IVARSSON
Pennsylvania tillhör de delstater som president Trump kritiserat för att stänga ner alltför mycket.

Men Joe Biden hänvisar hela tiden till sin arbetarklassbakgrund som om den vore ett bevis för att USA:s arbetare och underklass bör rösta på honom istället för miljardären Donald Trump.

– Jag är från Scranton, Pennsylvania inte från Madison Avenyn i New York.

En hänvisning till Trumps flotta kontor och de dyra märkesboutiqera i New York på temat "vem förstår en vanlig amerikan bäst?".

Trump brukar svara med att Biden övergav Scranton och Pennsylvania när sanningen är att unge Joes familj flyttade till Delaware för att pappan länge varit arbetslös och fått ett jobb som bilförsäljare där. Då var Biden tio år.

Till bilden hör att han därefter ofta reste de dryga 20 milen till Scranton för att träffa sina morföräldrar och tillbringade många helger och lov i huset.

Självklart har han även varit tillbaka under valrörelsen för att göra reklam för sina rötter.

Andra frågor han inte drar sig för att använda i valrörelsen är de personliga tragedier som drabbat honom. Hans förra fru och dotter omkom i en bilolycka. Sonen Beau, som var en tänkt påläggskalv i politiken dog av cancer 2015. Dödsfallet såg länge ut att hindra Joe Biden från att utmana Trump. I stället har Biden gjort det till en sak att han är kandidat i Beaus ställe.

Biden vill hellre att konversationen ska handla om Beau än den överlevande sonen Hunter som haft en förmåga att hamna i trubbel och som nu används som vapen av Trump i en smutskastningskampanj mot Biden. Trump hävdar att Hunter Biden utnyttjat pappas ställning som vicepresident för att få fördelar som affärsman i Ukraina.

Foto: JERKER IVARSSON
Drygt hundra meter nedför backen från den blågrå, lätt flagnande fasaden på Bidens gamla hem håller Joe Zwick på att klippa gräsmattan mot gatan.

Det är en solig men kylig dag när vi är på plats och gatans lövträd visar sin höstprakt. Drygt hundra meter nedför backen från den blågrå, lätt flagnande fasaden på Bidens gamla hem håller Joe Zwick på att klippa gräsmattan mot gatan. Den är full av löv som följer med in i uppsamlaren som han med jämna mellanrum tömmer i en papperssäck. En säck står redan fylld på trottoaren.

– För första gången i hela mitt liv har jag poströstat, berättar han. Jag tvekade aldrig. Det blev Biden.

Han skakar på huvudet åt Trumps första fyra år vid makten.

– Han blev vald därför att 108 miljoner amerikaner lät bli att rösta vid förra valet. Annars hade han inte haft en chans. Många demokrater var så säkra på att Hillary skulle vinna att de inte gick och röstade.

Med en kratta tar han upp en stor hög med lövklipp och lägger i den halvfulla papperssäcken.

– Den här gången stannar ingen hemma, tro mig. Rekordmånga amerikaner har redan röstat. Det borde bli en jordskredsseger för Biden men med tanke på hur det gick förra gången är jag ändå lite orolig.

Hela Joe Zwicks ytterdörr i glas är täckt med en jättelik valskylt för Biden. Han skrattar lite när jag påpekar det.

– Det är min fru som satt upp den. Det är hon som är den verkliga Biden-fantasten.

Foto: JERKER IVARSSON
Katolska skolan där Joe Biden gick sina första år i lågstadiet är fortfarande kvar några kvarter bort.

Den lilla katolska skolan där Joe Biden gick sina första år i lågstadiet är fortfarande kvar några kvarter bort. Inklämd mellan de många rätt pampiga trähusen med generöst tilltagna verandor.

Kvar finns också Hanks Hoagie, en kombination av gatukök och närbutik, där Joe Biden fortfarande gillar att åka förbi och köpa en macka när han är i stan. Ägaren är ett fan och inne i butiken fylld av stekos finns bland annat en pappfigur i naturlig storlek av en leende Biden.

Några gator bort bökar Matt Lynch och Mike Horne med några stora träställningar de ska använda för att odla humle till den egna hobbyn ölbryggning.

– Tillverkningen av hantverksöl har verkligen exploderat i delstaten, berättar de.
Båda har sedan länge bestämt sig för att rösta på Joe Biden. Inte minst på grund av Donald Trump.

– Hans sätt att hantera pandemin har varit så uselt att han förbrukat mitt förtroende, säger Matt Lynch. Biden ger ett bra intryck. Han har rejält med erfarenhet vilket är bra om man ska försöka få igenom några reformer i kongressen. Då måste man kompromissa. Trumps stil fungerar inte.

Foto: JERKER IVARSSON
Några gator bort bökar Matt Lynch och Mike Horne med några stora träställningar de ska använda för att odla humle till den egna hobbyn ölbryggning.

Kompisen Mike är ännu mer tydlig i sitt avståndstagande till den sittande presidenten.

– Han är inkompetent, säger han kallt. Det enda han kan är snacka och då uppmuntrar han till hat och söndring istället för att föra människor samman.

Mike drar fingrarna genom det täta svarta skägget.

– Trump har tagit USA från att vara en världsledande nation till att dra skam över oss. Jag hoppas verkligen att andra länder i världen lär sig läxan om vad det innebär att välja en ledare av hans typ.

Båda säger att de är försiktigt optimistiska om utgången men fruktar en återupprepning av den obehagliga överraskningen när Trump överraskande vann 2016.

– Det bästa vore om han segrade med rejäl marginal så Trump inte kan ifrågasätta resultatet.

Pennsylvania var en av tre normalt demokratiska delstater som Trump vann med mycket knapp marginal 2016. 44 000 röster av totalt sex miljoner.

Foto: JERKER IVARSSON
En färgsprakande neonskylt i centrum tillkännager att Scranton kallas "den elektriska staden".
Foto: JERKER IVARSSON
I Scranton märks nedstängningen på grund av pandemin genom att de centrala delarna närmast är en spökstad.

Eftersom så många poströstar den här gången och poströsterna inte får öppnas förrän på valdagen fruktar Mike Horne att Trump kommer at försöka utropa sig till segrare innan alla poströster är räknade.

– Fler republikaner röstar i vallokalen på valdagen så deras röster räknas direkt. Vi har ett stenåldersystem där vi fortfarande håller på med pappersröster i en modern online-värld.

Pennsylvania tillhör de delstater som president Trump kritiserat för att stänga ner alltför mycket. I Scranton märks det genom att de centrala delarna närmast är en spökstad. Av de få människor vi möter på gatorna bär de flesta mask. Det är förbjudet att gå in i en butik, restaurang eller annan offentlig lokal utan att ha mask på.

En färgsprakande neonskylt i centrum tillkännager att Scranton kallas "den elektriska staden". Slogan kommer från 1800-talet då Scranton var först med att introducera elektriska spårvagnar. Men sedan tog kolindustrin över och fossila bränslen var det som formade framtiden och Scrantons storhetstid som industristad. Den epok som skapade den arbetarklass som i dag bara delvis finns kvar men vars röster Joe Biden fortfarande drömmer om att få.

Publicerad:

LÄS VIDARE