Nyheter

Tidigare överbefälhavaren åtalas för 104 mord

Av: 

TT

Colombias dåvarande överbefälhavare Mario Montoya leder en presskonferens 2008 om striden mot vänstergerillan ELN.
Colombias dåvarande överbefälhavare Mario Montoya leder en presskonferens 2008 om striden mot vänstergerillan ELN.

NYHETER

Under åren 2002–2008 mördades tusentals civila i Colombia och registrerades därefter som gerillakrigare så att soldater kunde inkassera belöningar. Nu åtalas Colombias tidigare överbefälhavare för att ha varit drivande i det blodiga belöningssystemet.

Colombias riksåklagare meddelade på söndagen att landets tidigare överbefälhavare Mario Montoya kommer att åtalas för 104 fall av överlagt mord.

Morden begicks i samband med det som i landet kallas falskt alarm-skandalen, där militären mördade minst 6 400 civila och därefter registrerade dem som gerillakrigare som dödats i strid. På detta sätt fick armésoldaterna tillgång till befordringar eller belöningar som extra semester.

Brittiska The Guardian rapporterar att många offer var fattiga unga män i utkanten av samhället. ”Rekryterare” betalda av militären för att hitta offer lurade dem till avlägsna platser, ofta med löften om jobb, där de sedan mördades.

Drivande kraft

Mario Montoya anklagas för att ha varit den drivande kraften bakom belöningssystemet. När försvarsdepartementet instruerade armén att prioritera gripanden ignorerades ordern av överbefälhavaren.

”General Montoya fortsatte att pressa samtliga befälhavare i landet att följa hans linje rörande stridsresultat, där dödade fiender var det enda kriteriet för att utvärdera insatser”, skriver riksåklagaren.

Flera dömda

Tiotals militärer har tidigare dömts för inblandning i falskt alarm-skandalen. Flera av dem har framträtt inför den särskilda fredstribunal som 2016 skapades för att utreda krigsbrott under den halvsekellånga konflikten mellan staten, Farc-gerillan och andra milisrörelser.

72-årige Montoyas advokat hävdar att anklagelserna utreds av fredstribunalen och att riksåklagaren därför saknar befogenhet att väcka åtal. Skulle Montoya ställas till svars i tribunalen väntar sannolikt ett straff på fem till åtta år, som inte skulle behöva avtjänas på anstalt. I det vanliga rättsväsendet skulle han kunna dömas till 50 års fängelse.

Publisert: