Kräver extremåtgärd – om slakten i Aleppo

Uppdaterad 2017-02-21 | Publicerad 2016-12-01

Rapporterna om döda civila i Aleppo fortsätter att strömma in.

Nu kräver Amnesty och 200 andra organisationer att FN kallar in till ett mycket ovanligt krismöte för att stoppa slakten.

Kriget i Syrien har snart pågått i sex år. Minst 300 000 människor har dött och halva landet befinner sig på flykt.

Sedan ett par veckor pågår en blodig offensiv i Aleppo, där regimstyrkor, uppbackade av ryskt bombflyg och iranstödda miliser, försöker ta tillbaka de östra delarna av Aleppo från de fåtalet jihadister som fortfarande gör motstånd.

”Inget nytt Rwanda”

En kvarts miljon människor är instängda.

– Vi får inte tillåta ett till Srebrenica, ett till Rwanda, har FN-sändebudet Staffan de Mistura varnat.

Omvärldens reaktioner har varit massiva, men i praktiken har lite gjorts för att lösa situationen i Aleppo. Anledningen till det är det dödläge som råder i FN:s säkerhetsråd, som präglas av en kalla kriget-liknande konflikt mellan Ryssland och västmakterna. Ryssland har vid ett flertal tillfällen lagt in sitt veto mot resolutioner som fördömer anfallen mot Aleppo.

Nu kräver Amnesty International och 200 andra organisationer ett extra krismöte i FN. Säkerhetsrådet har misslyckats och Ryssland har missbrukat sin veto-rätt, menar man, och därför vill Amnesty att generalförsamlingen – som till skillnad från säkerhetsrådet består av alla medlemsländer – griper in.

”Vi uppmanar medlemsländerna att kliva in och begära en ’Emergency special session’ som kräver ett slut på alla olagliga attacker i Aleppo och runt om i Syrien”, skriver organisationerna, som också efterlyser humanitär hjälp och att man utreder eventuella krigsbrott i samband med konflikten.

En ”emergency special session” är en mycket ovanlig åtgärd som generalförsamlingen kan vidta om säkerhetsrådet inte lyckas komma överens i en fråga. För att ett sådant möte ska komma till krävs att nio medlemmar ur säkerhetsrådet, eller en majoritet av länderna i generalförsamlingen, kallar in till det. På mötet kan man anta rådgivande resolutioner.

I hela FN:s historia har endast tio ”Emergency sessions” hållits.

Även den avgående FN-chefen Ban Ki Moon har tidigare krävt ett sådant möte. Kanadas premiärminister Justin Trudeau har dessutom börjat undersöka hur mycket stöd som finns i församlingen för att kalla samman medlemsländerna. Initialt stöddes det av en tredjedel av alla medlemsländer, men den siffran måste alltså öka.

”Historiens dom blir hård”

”Handlingsförlamning borde inte vara ett alternativ. FN:s medlemsländer måste använda alla diplomatiska verktyg för att stoppa illdåden och skydda de miljontals civila i Syrien. Historiens dom mot de som misslyckas att agera kommer vara hård, skriver Amnesty.

Igår, onsdag, höll FN:s säkerhetsråd ännu ett möte om Aleppo. Mötet kallades av Frankrike och Storbritannien, som som vill se ett stopp på offensiven. Enligt den ryske FN-ambassadören Vitaly Churkin var dock syftet att ”leda uppmärksamheten bort från Mosul där situationen, i många aspekter – inklusive humanitära – är mycket mer dramatisk än i Aleppo”.