Alliansen och SD hotar om skolan

Publicerad 2014-11-06

Alliansen presenterade i dag satsningar på skolan – och hotar att driva igenom betyg från årskurs 4 utan regeringens stöd.

Och SD hjälper gärna Alliansen att köra över regeringen om skolan.

– Vi är inte rädda för att driva igenom de här frågorna, säger SD:s skolpolitiska talesperson Carina Herrstedt till Aftonbladet.

Oppositionen från Alliansen i form av förre utbildningsministern Jan Björklund, Anna Kinberg Batra (M), Emil Källström (C) och Jakob Forssmed (KD) presenterade för en stund sedan en av sina största budgetsatsningar. Det allra mesta är känt sedan tidigare.

Hotar om betygen

Man vill bland annat göra grundskolan tioårig, genom att också göra sexårsverksamheten obligatorisk.

– Det är synd att den rödgröna regeringen blåser av den reform om tioårig grundskola som vi hade förberett, säger Björklund.

Alliansen föreslår dessutom betyg från årskurs 4. Där kräver Alliansen att regeringen lägger motion senast augusti 2015, annars är hotet:

– Då kan vi försöka driva igenom det i riksdagen ändå, säger Björklund.

Varken Björklund eller Anna Kinberg Batra menar att man analyserat möjligheten för stöd i detta från SD.

– Vi har lagt fram förslagen från vårt valmanifest. Men alla känner till att svenska folket valt en riksdag där majoritetsförhållandena är oklara, säger Jan Björklund (FP) till Aftonbladet.

SD hjälper gärna Alliansen

Carina Herrstedt, skolpolitisk talesperson för Sverigemokraterna, uppger att SD gärna hjälper hjälper Alliansen att köra över regeringen i skolfrågorna.

– Det är inget konstigt med det. Vi oppositionspartier har samma linje i många frågor. Vi är inte rädda för att driva igenom de här frågorna. Vi stödjer Alliansens förslag om betyg från årskurs 4, eller så stödjer de vårt. Vi har drivit den linjen länge. Vem som stödjer vem blir ointressant, säger hon till Aftonbladet.

Även när det gäller obligatoriskt gymnasium säger SD nej, och står på Alliansens sida.

– Det är mycket som vi ställer oss bakom, även att man ska satsa på matte och svenska och fler utbildade lärare, mer undervisning i idrott. Det är många intentioner som går åt samma håll.

Den enda skolfråga som skiljer SD från Alliansen är att SD som regeringen vill ha kommunal vetorätt för friskolor.

Lärarförbundet: "Inte ansvarsfullt"

Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet säger till Aftonbladet:

– Alliansen gör ett utspel om var man skiljer sig från regeringen. Jag tolkar det som att det nu finns en mycket bred majoriet om höjda lärarlöner, för lärarlönerna finns inte med på listan där Alliansen vill annorlunda.

Hon är samtidigt starkt kritisk till förslaget om betyg från årskurs 4.

– En procent av lärarna stödjer betyg i lägre åldrar. Att komma med det förslaget i en svår parlamentarisk situation där man kanske får stöd är helt enkelt inte ansvarsfullt mot elever som behöver en långsiktig och hållbar situation.

Fridolin: "Inte tid för konflikt"

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger till Aftonbladet:

– När klockorna ringde för sommarlov var det rekordmånga elever som gick ut nionde klass utan gymnasiebehörighet. I en sådan här situation är det tid för ansvar, inte för konflikt.

Enligt Fridolin är regeringen beredd att samtala med Alliansen om sådant som har stöd i vetenskapen för att vara positivt för elever och deras lärande.

– Det är sådant som mindre elevgrupper i lågstadiet och fler lärare. Men betyg i årskurs 4 är, precis som lärarfacken redan konstaterat, inget som hjälper eleverna.

Vad säger du om att SD vill stödja Alliansen i frågan?

– Det betyder att Alliansen är villig att driva igenom detta med SD mot lärarfacken. Det är inte något jag tror att någon väljare, oavsett partifärg, vill se. Jag hoppas fortfarande att vi kan samarbeta kring det som verkligen hjälper svenska elever.