SD begär folkomröstning om grundlagsändringar

TT

Publicerad 2018-02-19

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill ha en folkomröstning om förslag till ändrade mediegrundlagar. Arkivbild

Sverigedemokraterna begär att regeringens förslag om ändrade mediegrundlagar avgörs i en folkomröstning. Eftersom SD utgör mer än en tiondel av riksdagen, så måste riksdagen pröva frågan.

För att ett beslut om folkomröstning ska fattas måste minst en tredjedel av ledamöterna sedan stödja förslaget.

Regeringen har föreslagit ett antal ändringar i mediegrundlagarna. Syftet är bland annat att få stopp på publicering av känsliga personuppgifter på webbplatser med grundlagsskydd. Det mest kända exemplet är Lexbase, som mot betalning erbjuder offentliga uppgifter från domstolar och myndigheter.

Ett annat förslag handlar om hur länge en ansvarig utgivare ska hållas ansvarig för vad som publicerats på internet. I dag blir ansvarig utgivare när denne tillträder ansvarig för allt som ligger på tidningens hemsida, oavsett när det publicerats. Regeringen vill att det inte ska gälla publiceringar äldre än ett år, under förutsättning att straffbara yttranden tas bort inom två veckor från att det påtalats.

Enligt SD innebär regeringens förslag bland annat att man från statligt håll ska kategorisera seriösa och oseriösa medier.

Jurister har kritiserat förslaget som de anser försvagar skyddet mot näthat. Journalistförbundet har kritiserat de föreslagna åtgärderna mot sajter som Lexbase och varnat för att de även kan påverka grundlagsskyddade medier.

Regeringens förslag ska behandlas i konstitutionsutskottet under våren och ett första beslut i riksdagen väntas före sommaren.