Esa Teittinen frikänns för mord

Av: Anna Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Esa Teittinen dömdes till 15 års fängelse för att ha dränkt sin vän i ett badkar.

På fredagen frikändes han av en oenig rätt – två nämndemän motsatte sig beslutet om frigivning.

– Jag är mycket besviken, säger Esa Teittinen.

Esa Teittinen, 62 år, dömdes 2010 för att ha mördat sin vän genom att dränka honom i ett badkar.

Det gjordes ingen brottsplatsundersökning på platsen och rättsläkarna kunde inte säga hur vännen i badkaret dött. Trots det dömdes Esa Teittinen för mord efter att en kvinna, som själv varit misstänkt i fallet och som blivit påkommen med att ljuga upprepade gånger, pekat ut honom som skyldig. Fängelsestraffet bestämdes till 15 år.

1 av 4 | Foto: Jerker Ivarsson
Esa Teittinen lämnar häktet

Esa Teittinen har hela tiden hävdat sin oskuld. I våras beviljades han resning av Högsta domstolen och i augusti släpptes han fri i väntan på dom.

På fredagen kom beskedet från Svea hovrätt. Efter åtta år i fängelse frias Esa Teittinen för mordet på sin vän.

”Saknas bevisning”

De rättsläkare som hörts angående dödsfallet i Svea hovrätt har inte kunnat fastställa hur vännen dog eller att han blivit mördad. Rätten anser att den kvinna som pekade ut Esa Teittinen som skyldig visserligen är trovärdig men att hennes uppgifter bör ifrågasättas. De skriver att dåliga tolkar kan ha gjort att hon missuppfattats och hon har dessutom flertalet gånger ändrat sin historia om hur det gick till.

”Det kan konstateras att det saknas bevisning som direkt binder Esa Teittinen till den åtalade gärningen”, skriver Svea Hovrätt i domen.

Försvaret kommer att kräva att Esa Teittinen får mellan 12 och 14 miljoner kronor i ersättning för att han suttit oskyldigt dömd i åtta år.

”Domskälen är chockerande”

På en presskonferens på fredagen kommenterade Esa Teittinen och advokat Marko Tuhkanen domen och att två av nämndemännen är skiljaktiga och motsäger sig frikännandet.

– Jag är mycket besviken. Domen ger bilden av att rätten anser att jag fortfarande är en mördare men att de inte kan bevisa det, säger Esa Teittinen.

Åtta år av hans liv har gått förlorade, menar Esa Teittinen. Under tiden i fängelset har han dessutom förlorat sin mor, utan möjlighet att ta farväl.

– Min mamma dog under tiden jag satt i fängelse. Jag fick inte delta i begravningen, säger han.

Advokat Marko Tuhkanen var även han mycket förvånad över att nämndemännen var skiljaktiga.

– Domskälen som finns är chockerande. Jag upplever att jag inte har varit på samma rättegång som domarna, säger Marko Tuhkanen.

Ska polisanmäla vittne

Advokaten ifrågasätter också att hovrätten anser att vittnet som pekade ut Esa Teittinen anses som trovärdig, trots att hon ändrat sina uppgifter under förundersökningen och rättegången.

– Det ger mig kalla rysningar. Jag har aldrig stött på ett vittne som lämnat så otrovärdiga uppgifter under en förundersökning och rättegång, säger han.

Försvaret kommer nu att polisanmäla kvinnan för mened.

Marko Tuhkanen kritiserar även polisens arbete och menar att utredningen var partisk.

– När jag läser domen från Svea hovrätt tappar jag hoppet. Det finns så mycket oklarheter och oegentligheter från polisens sida i det här, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE