Busch Thor efter Björklunds avgång: ”Slutade inte lika fint som det började”

Reaktionerna efter Jan Björklunds besked

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Jan Björklund avgår som partiledare. Han ställer inte upp för omval under partiets landsmöte i november.

På Twitter kommer både hyllningar och syrliga passningar om hans avgång.

”Nu slutade samarbetet inte lika fint som det började, men på ett personligt plan önskar jag dig lycka till och förhoppningsvis en något mindre hektisk tillvaro i framtiden”, twittrar Ebba Busch Thor.

KD-ledaren Ebba Busch Thor skriver på Twitter:

”Tack Jan för dina år i politiken. Vi har haft många roliga och fina stunder som kollegor de senaste åren. Nu slutade samarbetet inte lika fint som det började, men på ett personligt plan önskar jag dig lycka till och förhoppningsvis en något mindre hektisk tillvaro i framtiden”.

En stund senare twittrar hon en länk till Outcasts låt ”Hey ya”. En passning till en debatt i Agenda då Busch Thor inte ville dela bord med Björklund.

”PS. Twitter: kan ni fixa till den här låten tills den dagen han verkligen avgår? Jag kan spela in ett nytt soundbite till den som åtar sig uppgiften”.

Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L).
Foto: URBAN ANDERSSON
Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L).

Även Jonas Sjöstedt twittrar hyllande:

”Tack Jan för många bra debatter och tydliga politiska motsättningar. Jag har uppskattat att du ger och tar i debatten med gott humör”.

Statsminister Stefan Löfven berömmer Björklund för "en stark ideologisk kompass och en stenhård rågång mot politisk och religiös extremism".

Jag vill tacka Jan Björklund för hans insatser för Sverige", säger Löfven i ett skriftligt uttalande till TT.

Bali: ”Stått för ljuset och sanningen”

Moderaternas Hanif Bali skriver i ett sms till Aftonbladet att han kommer att sakna Björklunds egenskaper som partiledare:

”Utan Björklund hade svensk demokrati förfallit. Vi hade praktiskt taget stått inför ett fascistiskt maktövertagande i Sverige utan Jan Björlund. Han har varit bastionen som stått för ljuset och sanningen mot mörkrets avgrund. Jan Björklunds legendariska prestationer kommer förevigas i våra hjärtan och återberättas till våra barn”, skriver Hanif Bali.

När Aftonbladet frågar honom om överorden säger han: ”Jag har bara positiva saker att säga om Jan Björklunds avgång”.

Lööf: ”Har betytt mycket för Sverige”

”Jan Björklund har betytt mycket för Sverige. Vi har länge jobbat nära varandra och jag har uppskattat honom som person och hans liberala kompass”, skriver Annie Lööf, Centerpartiets ledare, på Twitter.

Göran Hägglund, tidigare partiledare för Kristdemokraterna, kommer att sakna Björklund på den politiska arenan.

– Jan har varit otroligt stimulerande att samarbeta med, det är en positivt nyfiken och engagerad person som har gjort enastående insatser för Liberalerna men även för alliansregeringen. Det är ingen hemlighet att allianspartierna valt olika vägar när det handlar om regeringsfrågan, men det är viktigt att respektera varandras vägval, säger Hägglund till Aftonbladet.

Ulf Kristersson skriver på Instagram:

”Tack Jan för dina insatser i svensk politik. Från Stockholms stadshus, via riksdagen, regeringen och till riksdagen igen. 12 år som partiledare och ännu fler i den ledande politiken. Alltid nära till ett gott skratt. Vi har som bekant inte alltid tyckt lika, men varit lika engagerade. Och som en av dina föregångare, Per Ahlmark, en gång sa: Lycka till!”

Gustav Fridolin, Miljöpartiets ena språkrör som själv avgår i maj, skriver på Facebook:

”Tackar Jan Björklund för ärliga fajter, stort engagemang och, inte minst, rak rygg när högerextremismen fikade efter inflytande”.

Publicerad:

LÄS VIDARE