Regionpolischefen om Eric Torells död: ”Mycket tragiskt”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Varken polis eller åklagare vill kommentera det exakta händelseförloppet kring 20-åriga Eric Torells död.

– Jag vill ändå nämna, av erfarenhet, att mycket svåra beslut i oklara och trängda lägen ibland måste fattas på någon eller några sekunder och att det sker med de ingångsvärden som finns tillgängliga, säger regionpolischefen Ulf Johansson i ett uttalande.

Åklagarens utredning om skjutningen väntas ta flera veckor.

På fredagen jobbar de tre poliserna enligt schema.

Det var under natten till torsdag som Eric Torell, 20, sköts till döds av en polispatrull i Vasastan i Stockholm. Han hade rymt hemifrån med ett leksaksvapen och hade en grav funktionsstörning.

Händelsen utreds av särskilda åklagarkammaren för att klargöra om det har begåtts något tjänstefel. Ingen av de närvarande poliserna är misstänkta för brott.

Nu uttalar sig regionspolischefen för Stockholms polisregion, Ulf Johansson, om skjutningen där 20-åriga Eric Torell miste sitt liv. I pressmeddelandet riktar han sina kondoleanser till Erics familj.

Ulf Johansson, regionpolischef.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Ulf Johansson, regionpolischef.

Natten till torsdagen sköts en ung man ihjäl vid ett polisingripande i centrala Stockholm. Det är en fruktansvärd händelse och mina tankar går till hans familj och anhöriga. Det är mycket tragiskt för alla inblandade och jag har stor förståelse och respekt för att det som inträffat väcker mycket upprörda känslor”.

”Svåra beslut måste fattas i oklara och trängda lägen”

Polischefen vill inte gå in på det exakta händelseförloppet på grund av den utredning som pågår.

”Dels kan det försvåra utredningen, dels måste utredningen klargöra det exakta händelseförloppet innan det går att närmare kommentera det som skedde.

Men jag vill ändå nämna, av erfarenhet, att mycket svåra beslut i oklara och trängda lägen ibland måste fattas på någon eller några sekunder och att det sker med de ingångsvärden som finns tillgängliga”, skriver polischefen.

Med all respekt för familjen till den avlidne går mina tankar självfallet även till de poliser som varit inblandade i denna händelse. En förundersökning om tjänstefel har inletts och den leds av åklagare vid särskilda åklagarkammaren”.

Poliserna jobbar på fredagen

Chefsåklagare Martin Tidén som leder särskilda åklagarkammarens utredning om tjänstefel har begåtts uttalar sig i ett pressmeddelande under fredagen.

– Det är rutin att inleda en förundersökning när poliser använder sitt tjänstevapen mot en person, men ingen polis är i dagsläget misstänkt för något brott. Förundersökningen är inledd för att vi ska kunna vidta utredningsåtgärder, säger Martin Tidén. 

De åtgärder som vidtas nu är bland annat förhör med flera olika personer samt tekniska undersökningar. De poliser som deltog i insatsen jobbar på fredagen som vanligt.

– De fullföljer den planering som finns, är de schemalagda för att arbeta så arbetar de, har de ledigt i schemat är de lediga, säger Lars Byström, vid polisen i Stockholm.

Inom Kriminalvården händer det att personer som utreds för att ha begått tjänstefel tillfälligt tas ur tjänst, men det gäller alltså inte i detta polisiära fall.

– Det sker säkert unika bedömningar i varje enskilt fall, jag kan inte uttala mig om hur Kriminalvården väljer att göra, säger Lars Byström.

Han har ingen insikt i hur de tre poliserna mår i nuläget.

”Ska bedrivas objektivt”

Åklagarens utredning väntas ta flera veckor.

– Det här är en mycket tragisk händelse och jag har all förståelse för att många snabbt vill få svar, men det är viktigt att vi får möjlighet att genomföra utredningen metodiskt och grundligt på sedvanligt sätt. Jag har i dagsläget ingen uppfattning om hur lång tid utredningen kommer att ta eller vad den kommer att leda fram till, säger åklagare Martin Tidén.

Aftonbladet pratade med Martin Tidén under fredagsmorgonen, men han ville inte kommentera utredningen.

Har poliserna förhörts?

– Jag kommenterar inte vilka utredningsåtgärder som vidtagits under utredningen.

Har ni fått en bild av händelseförloppet?

– Jag kommer inte att kunna kommentera detta. Den här utredningen kommer att pågå i flera veckor, och längre fram kommer jag förhoppningsvis ha en klar bild av vad som har hänt, vad folk har vetat och inte vetat.

Så du kan inte säga någonting?

– Jag tänker inte säga någonting överhuvudtaget. Om jag ska kommentera detta måste jag ha alla korten på bordet. Utredningen ska bedrivas objektivt, och då kan jag inte efter en dag kommentera utredningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE