Magdalena Andersson om skattehärvan: ”Uppseendeväckande”

Uppdaterad 2016-04-04 | Publicerad 2016-04-03

Den svenska storbanken Nordea ska ha erbjudit sina rikaste kunder att skapa brevlådeföretag i skatteparadis för att undvika skatt.
Det visar läckta dokument som SVT:s Uppdrag granskning tagit del av, avslöjar SVT Nyheter.

– Det är naturligtvis uppseendeväckande, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Och enligt Skatteverkets enhetschef kan bankerna som hjälper skattesmitare göra sig skyldiga till brott.

Svenska storbanken Nordea pekas ut som de rikas länk till skatteparadisen, i Panamadokumenten. Banken, som fram till 2013 var delvis statligt ägd, ska ha hjälpt förmögna kunder att skapa brevlådeföretag i skatteparadis via advokatfirman Mossack Fonseca i Panama City.

Syftet har bland annat varit att skapa strukturer för att undvika skatt.

”Naturligtvis förvånad”

– Man blir naturligtvis väldigt förvånad. Grunden för den svenska modellen är att alla medborgare är med och bidrar och betalar skatt så att vi kan ha en fri sjukvård, bra skolor, utbildning, barn- och äldreomsorg. Det är grundläggande, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Hon välkomnar att informationen kommer upp till ytan och till allmänhetens kännedom.

– Det visar på vikten av fri media och granskningar av det här slaget. Jag vill se ett skattesystem där det är svårt att undvika att betala skatt och där vi har en hög skattemoral, säger Magdalena Andersson.

Hur ser du då på att detta kan ske?

– Det är naturligtvis uppseendeväckande. Jag tycker att bankerna och individerna som ägnar sig åt detta borde ställa sig frågan om det här verkligen är ett sammanhang som de vill förknippas med.

Samtidigt säger Magdalena Andersson att mycket har hänt de senaste åren. 

– I och med informationsöverföringsavtalet med de gamla skatteparadisen så har möjligheten att gömma pengarna minskat rejäl de sista åren. Nätet är på väg att dras åt och det är en stor framgång för världen.

Nordea ska ha skärpt reglerna

SVT Nyheter uppger att Nordea via bankens kontor i Luxemburg har samarbetat med Mossack Fonseca. Nordea erkänner att man tidigare hjälpt ett mindre antal kunder med detta, men hävdar att man sedan 2009 slutat med all verksamhet som inte skulle kunna klara av en granskning i dagsljus.

– Fram till 2009 hade vi vissa regler som då modifierades för att följa de regler som finns när det gäller den här typen av affärer. Det gjorde att vi tappade vissa kunder, som inte ville vara med på att vi var så tydliga, säger Magnus Nelin till Aftonbladet.

De läckta dokumenten visar dock att Nordea via sitt kontor i Luxemburg så sent som i somras bad om hjälp att skapa brevlådeföretag åt en kund. Av granskningen framgår också att banken fortfarande administrerar fler än hundra andra aktiva brevlådeföretag, enligt SVT Nyheter.

Experten: ”Svårt att komma åt”

Margareta Nyström, ansvarig för internationell kontroll vid Skatteverket, är inte förvånad över att Nordea hjälpt kunder att skaffa brevlådeföretag i skatteparadis.

Hon berättar att upplägget oftast ser ut som sådant att bankerna bildar ett bolag i Panama där de placerar själva ägandet av kontot åt en kund som vill undkomma skatt.

– Man kallar det service providers. Det är ofta advokatbyråer eller revisonsbyråer som helt enkelt har ett antal tomma bolag med direktörer i dem som inte har någon egentlig funktion. Det kan vara bara namn. Det finns finns exempel på namn på personer som till och med varit döda, säger Margareta Nyström.

– Så egentligen är det bara ett tomt bolag som banken förvaltar pengar i. Oftast står bolaget inte ens på den verkliga ägaren. Eftersom transaktionerna kan gå igenom upp till 14 länder har vi då väldigt svårt att ta reda på ägaren till Panamabolaget.

Skatteverkets chef: ”Kan vara skattebrott”

Även om det rent utredningstekniskt har blivit mer komplicerat och tidskrävande säger Margareta Nyström att upptäcksrisken i dag är större än tidigare. Detta tack vare att Sverige i dag har avtal med samtliga skatteparadis, Panama inkluderat.

– Sedan 2009, då Skatteverket började skriva avtal med de förra skatteparadisen, har vi fått in 20 miljarder i skatt.

Skatteverkets enhetschef Anders Bäck säger i SVT:s Agenda att det som banker som hjälper rika kunder att gömma pengar i skatteparadis kan göra sig skyldiga till brott.

– Det skulle kunna röra sig om anstiftan eller medhjälp till skattebrott. Men jag har för lite information för att göra en bedömning, säger Bäck.