Alternativmedicinare behandlade sexåring

TT

Uppdaterad 2019-06-05 | Publicerad 2019-02-26

Den behandlande kliniken har polisanmälts. Arkivbild

Föräldrarna till en sexårig autistisk pojke sökte hjälp på en klinik för alternativmedicin, där de bland annat fick rådet att ge sonen kolloidalt silver. Nu har kliniken polisanmälts, rapporterar Sveriges Radios P4 Jönköping.

Under undersökningen togs ett blodprov, och enligt behandlaren led pojken av parasiter och föräldrarna uppmanades att ge kolloidalt silver, vilket de också gjorde.

– Jag tycker att det här liknar ett övergrepp, säger Jonas Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus, professor vid Karolinska institutet och tidigare ordförande i barnläkarföreningen, till radion.

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, som i sin tur gjorde en polisanmälan. I dag finns en åldersgräns på åtta år för att få behandla barn med alternativmedicin.

Alternativmedicinaren uppger på sin hemsida att han är psykoterapeut, men enligt Socialstyrelsen har han ingen legitimation.

Kolloidalt silver, silver i partikelform, är vanligt inom alternativmedicin och har påståtts stärka immunförsvaret. Det saknas dock vetenskapliga belägg för detta.

Följ ämnen i artikeln