Efter sju år - så ser kriget i Syrien ut nu

Publicerad 2018-03-15

Den syriska regimen har tagit kontroll över flera viktiga städer.

Terrorgruppen IS inflytande i landet har nästan krossats.

Så här ser kriget i Syrien ut sju år efter att det startade.

350 000 dödsoffer och omkring 10 miljoner människor på flykt är resultatet när Syrienkriget går in på sitt åttonde år, enligt brittiska oppositionella Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter. Samtidigt går striderna i Syrien in i en ny fas.

Flera experter talar om ett Syrien 2.0, och regimen har gått som främsta segrare ur det sju år långa inbördeskriget. Mindre krig råder, samtidigt som det på andra håll talas om återuppbyggnad, bland annat i miljonstaden Aleppo och i IS tidigare ”kalifatshuvudstad” Raqqa.

– ÖSTRA GHOUTA. Förortsområde till Damaskus som sedan krigets begynnelse bebotts av det som i början kallades för ”rebeller”. I dag är det en spretig skara av allt från oppositionella medborgare som stödjer militära avhoppare i Fria syriska armén, FSA, till jihadistgrupperingar som Hayat Tahrir al-Sham som finns kvar i området. Ghoutaområdet, där omkring 400 000 personer ska finnas, har sedan den 18 februari utsatts för intensiv bombning. Över tusen personer, en femtedel av dem barn har dödats. Väpnade grupper i Ghouta har svarat med raketbeskjutning mot regimkontrollerade områden i Damaskus.

AFRIN. Turkiet inledde "Operation olivkvist" i mitten av januari. Målet med insatsen är att driva ut den kurdiska YPG-milisen ur Afrinregionen i norra Syrien, vid gränsen mot Turkiet eftersom man anser att YPG är samma sak som den terrorstämplade PKK-gerillan som ligger i strid med den turkiska staten. Tidigare i veckan uppgav Turkiet att man omringat staden Afrin. Till en början förlitade sig YPG och kurderna på att man skulle få hjälp av USA, som man stridit med mot IS tidigare. Istället har man fått förlita sig på syriska regeringsvänliga miliser.

– IDLIB. Staden huserar många internflyktingar sedan regimen tog kontrollen över närliggande Aleppo och har också blivit fäste för al-Qaidakopplade grupper. Syrienregimen och Ryssland utför en lågintensiv offensiv mot området, samtidigt som flyktingar från Ghouta erbjuds att flytta till Idlibområdet. Enligt en ny FN-rapport ska Ryssland ha begått krigsbrott i Idlib i november förra året då ryska styrkor bombade en marknad.

– DEIR EZZOR. Staden i öster, nära gränsen mot Irak, var under flera år belägrad av IS. Nu pågår en sista strid för att kasta ut små fickor som återstår av terrorsekten, där framförallt SDF och amerikanska styrkor är närvarande.

– PROXYKRIG. Flera länder har militära trupper i Syrien, därför brukar inbördeskriget ofta kallas ett proxykrig, där olika länder slåss för olika sidor.

Ryssland och Iran är allierade med den syriska regimen. USA har ingått i och utbildat den syrisk-kurdiska samarbetsstyrkan SDF under striderna mot IS. Turkiet har nu gått in med marktrupper i den kurdiskdominerade staden Afrin där man slåss mot framförallt YPG-milisen.

Förutom det finns flera shiamuslimskt dominerade miliser, varav den största är libanesiska Hizbollah, som alla slåss på Bashar al-Assads sida.

Israel har inga trupper i Syrien, men ockuperar syriska Golanhöjderna sedan 1967. Israel attackerar också mål i Syrien som man ser som hot mot den israeliska säkerheten.