Sommaren kan bli skit

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-20

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den sista månaden har studenternas lovsång ljudit över hela vårt land.

Jag undrar alltid vad dom är så oerhört glada över. Jag befann mig i vår huvudstad förra veckan och där seglade­ dom fram genom stan på lövade lastbilsflak och sjöng: fy fan vad vi är bra.

När jag ser alla dessa ung­domar som gapar för full hals och dricker skumpa så känns det så tragiskt på något sätt.

Väldigt få av dom vet vad dom ska göra efter sommaren. Just nu är dom bara glada över att vara en student som slipper läsa läxor och skriva tentor.

Jag log för mig själv när jag såg en banderoll på en av lastbilarna. Den var full av självironi och speglade säkert en del av verklig­heten. Det stod ”i dag redlös, i morgon arbetslös”.

Midsommar, denna härliga tid med ljusa kvällar, jordgubbar och glada människor.

Pessimisten säger att det är nu det vänder medan optimisten säger att sommaren just börjat. Jag tillhör den sista kategorin.

För mig har sommaren just börjat och som alltid har jag stora förväntningar på hur den ska bli. När jag tänker tillbaka på min barndom så upplevde jag alltid att det var varmt och soligt fram till skolan började igen.

Nu vet man bättre. Det kan bli skit. Det tråkiga med det är att det aldrig går att planera en utomhusaktivitet med vetskapen om att det kommer bli lyckat.

Så var det denna midsommar 1998. Vi var bjudna till en stor fest ute på en liten ö som låg femhundra meter från land. Vi blev hämtade i båt och vi skulle sova över där det passade vare sig det var ute eller inne.

Festen och middagen var lyckad och klockan blev sent. Dags att leta upp en plats på ön där man kunde sova.

Att krypa ner i en sovsäck under bar himmel var riktigt nice, men inte efter några timmar när de första dropparna föll.

Vi drog oss tillbaka till partyhuset som var i full gång med disco och en massa­ väldruckna människor låg huller om buller medan andra dansade.

Jag ville bara hem. Så vi tvingade en av killarna att köra över oss till fastlandet så att vi kunde ta bilen och köra hem och lägga oss i en varm säng.

Nuförtiden behöver man inte kämpa sig till en lyckad midsommar. När man har blivit över trettio så är det fullt tillåtet att bara ha det trevligt med familjen och se till att barnen får göra­ samma lustiga danser som man själv gjorde när man var liten.

Vad vore en midsommar utan små grodorna och prästens lilla kråka.

Vi behöver en vuxen som håller i dansen.

Hallå!

Någon!

Erica Johansson

Följ ämnen i artikeln