Protesterade mot programledarna

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Stor ilska mot utfrågarna i debatten

NEW YORK. Det hettade till ordentligt i nattens republikanska debatt i Colorado.

Men inte i första hand mellan kandidaterna.

De enades istället i vrede mot tv-kanalen CNBC:s programledare.

– Till och med i New Jersey skulle det ni håller på med betraktas som otrevligt, fnös exempelvis Chris Christie.

Jodå, också det republikanska primärvalets tredje debatt, anordnad på Colorado-universitetet i Boulder utanför Denver, rymde en och annan verbal råsop.

Donald Trump gick till exempel tidigt till hårt angrepp på uppeldade Ohio-guvernören John Kasich, som på senare tid försökt profilera sig genom att ta avstånd från de utpräglade populisterna i startfältet, främst Ben Carson och just Trump – och Marco Rubio – vann en infekterad ordväxling med Jeb Bush om sin roll som gemensamma hemstaten Floridas senator.

”Löjliga frågor”

Men framförallt höll de tio kandidaterna på scenen ihop mot arrangerande tv-kanalen CNBC och replikerade med kollektiv vrede på de påstått ohyfsade frågorna från kanalens tre moderatorer.

– De här frågorna är dumma och löjliga, tyckte till exempel Trump.

– Till och med i New Jersey skulle det ni håller på med betraktas som otrevligt, fräste Chris Christie.

– Ni försöker göra det här till en brottningsmatch och frågorna illustrerar varför amerikanska folket inte litar på media längre. Den här sortens frågor ställde ni inte en enda gång under den demokratiska debatten för två veckor sedan, rasade Ted Cruz.

Marco Rubio instämde helhjärtat i den iakttagelsen.

– Hillary Clinton har en Super-pac som överträffar alla andra: Mainstream-media, sa han under en kort dispyt om de resursstarka stödgrupper som kallas just Super-pacs.

Också på sociala medier och i kommentarer på sajter och i andra tv-kanaler var missnöjet med programledartrion John Harwood, Becky Quick och Carl Quintanilla huvudstoryn.

Duellen uteblev

Riktigt vad de republikanska väljarna därmed hade för utbyte av den här debatten går att undra; de fick näppeligen veta något nytt om kandidaterna eller vad de står för. 

Den förväntade duellen mellan Trump och Carson – som enligt färska opinionsmätningar gått om den spektakuläre fastighetsmiljardären och är ny ”front runner” – uteblev till exempel helt.

Tillika fick sådana som Mike Huckabee, Rand Paul och Carly Fiorina – förra debattens stora stjärna – mycket lite sagt.

För att inte tala om Jeb Bush.

Han gjorde ännu en gång ett mycket blekt intryck och många bedömare menar att han nu satt sin sista potatis i den här valrörelsen.

I den mån en mer konventionell kandidat till slut kommer att utmana Trump och Carson, så heter han – enligt en alltmer populär tes – Marco Rubio.

Publicerad:

LÄS VIDARE