Efter bussbråket - kontrollant misstänkt för misshandel

Publicerad 2015-07-14

Efter den uppmärksammade händelsen i maj där en busschaufför blev våldsamt behandlad av kontrollanter i Göteborg har polisen inlett en förundersökning mot en av kontrollanterna.

Polisen har börjat arbeta med en anmälan efter det uppmärksammade bussbråket i Göteborg i våras. Biljettkontrollanter från G4S anklagade en uniformerad busschaufför för att fuskåka och tog hand om honom på ett brutalt sätt. En av kontrollanterna som var inblandade är nu misstänkt för misshandel, skriver GP.

– Utredning pågår och den innehåller i nuläget en person misstänkt för misshandel. De betyder dock inte att andra inblandade skulle vara avskrivna, säger Anneli Ahlgren, förundersökningsledare vid Citypolisen i Göteborg, till Göteborgs-Posten.

Anklagades för fuskåkning

Det var den 29 maj som en busschaufför satt på bussen på väg till företagets garage, där han skulle ta bilen hem efter att ha avslutat sitt arbetspass. Vid Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg kom biljettkontrollanter från G4S fram och krävde färdbevis.

– Vill du behålla ditt jobb, hör man att en av kontrollanterna skriker till busschauffören i ett videoklipp.

Mannen bar uniform och hade ett förarbevis, vilket enligt Västtrafik och företaget Transdev ger föraren rätt att åka hem från jobbet med bussen. Han hade dock inget färdbevis, vilket kontrollanterna reagerade på. Flera ögonvittnen och en videofilm vittnar om att chauffören fick en brutal behandling av kontrollanterna, som skällde ut honom, brottade ned honom på marken och satte handfängsel på chauffören.

Hävdar att mannen var våldsam

Kontrollanterna har i sin tur hävdat att mannen gjorde motstånd. Bland annat säger de att föraren bet en av kontrollanterna. De polisanmälde föraren för våld mot tjänsteman.

Händelsen ledde till att Västtrafik sa upp sitt avtal med G4S och bad föraren om ursäkt. Bussförare protesterade och bilder och videofilmer från platsen delades av många på sociala medier.

Följ ämnen i artikeln