Ännu inte vinter i Malmö – anländer senare än vanligt

Uppdaterad 2020-01-03 | Publicerad 2020-01-02

Snö har varit en ovanlig syn i Skåne och Malmö den här vintern. Det varma vädret har gjort att vårblommor redan är på väg upp i Västra hamnen.

Skåningarna väntar fortfarande på att det ska bli vinter.

Normalt sett kommer den första veckan i januari – men inte i år.

– Vintern ser inte ut att anlända här i början av januari, utan det ser ut att ske efter normaldatumet, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI.

Även om det sett till kalendern är vinter runt om i Sverige har vintern ännu inte kommit till Skåne, enligt den meteorologiska versionen. För att det ska definieras som vinter ska det vara max noll grader under fem dygn i följd.

I Malmö kommer vintern normalt sett först den 7 januari varje år.

– Man kan säga som så här: Det är ett normaldatum som representerar något slags medelvärde. Det är inte ovanligt att den anländer något före eller efter, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI.

Fortfarande meterologisk höst

Vintern hann inte anlända innan årsskiftet – utan istället bjöds det på en varm december månad i Skåne.

– I hela Skåne har vi fortfarande det som vi kallar för meteorologisk höst. Kollar man temperaturen för hur december månad sett ut så har det övervägande varit några grader över det normala. Det var några dagar i början som det låg under men de flesta dagarna i december har legat fyra-fem grader över det normala, säger Linus Karlsson.

Att den meterologiska vintern ska anlända omkring den 7 januari verkar otroligt. Den tiodygnsprognos som SMHI har för Malmö visar i stället temperaturer på 2–8 grader de närmaste dagarna.

Ingen snö i sikte

– Vintern ser inte ut att anlända här i början av januari, utan det ser ut att ske efter normaldatumet, säger Karlsson.

Huruvida Malmöborna får se någon snö, mer än de enstaka flingor som föll i början av december, återstår att se.

– Det är svårt att säga här och nu. Emellanåt har vi det här ostadiga områdena som rör sig över landet och för med sig nederbörd. Om det blir snöfall ska temperaturen gärna vara under noll grader om något ska lägga sig. Här i det närmsta ser det inte ut som att något snöfall väntas i prognosen direkt.

”Mycket kan hända”

Normaldatumet för vårens ankomst i Malmö är den 22 februari. Om det överhuvudtaget kommer att bli vinter innan dess vill Linus Karlsson inte spekulera i.

– Det är ett par vintermånader kvar och mycket som kan hända än.

Det är ju en och en halv månad kvar innan våren brukar anlända.

– Precis. Så det finns fortfarande utrymme att det inträffar.

Den meterologiska definitionen av vår är en stigande temperatur, som ligger över noll men under tio grader, under en veckas tid.

Följ ämnen i artikeln