Bygget av Malmös nya domstol ett år försenat

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Den nya domstolsbyggnaden kommer börja användas vid årsskiftet 2022/2023.
Foto: Castellum
Den nya domstolsbyggnaden kommer börja användas vid årsskiftet 2022/2023.

Den nya domstolsbyggnaden i Nyhamnen skulle stå färdig 2021.

Bygget har dock redan försenats ett år.

– Det är mycket som ska stämma och fungera i ett sånt här omfattande bygge, säger Kerstin Hardgren, tillförordnande lagman på Förvaltningsrätten i Malmö.

I fjol kom nyheten att en ny domstol kommer att börja byggas i Malmö. Domstolen kommer att bli en av landets största då den kommer rymma 40 förhandlingssalar och ha cirka 600 arbetsplatser.

Nu står det också klart när domstolsbyggnaden kommer börja byggas.

Byggstart sker våren 2020 och inflyttning beräknas kunna ske vid årsskiftet 2022/2023.

Utspridda i flera lokaler

– Vi är väldigt glada att vi samlokaliseras och kan samarbeta på olika sätt. Då kan vi använda resurserna bättre, säger Kerstin Hardgren, tillförordnande lagman på Förvaltningsrätten i Malmö.

Både Förvaltningsrätten och Malmö tingsrätt verkar i dag på trånga ytor och när det gäller Förvaltningsrätten är de för närvarande utspridda i flera olika lokaler i staden. Förutom behovet av mer yta har både tings- och förvaltningsrätten efterfrågat modernare lokaler och fler förhandlingssalar.

Den nya domstolsbyggnaden kommer att byggas i Nyhamnen.

”Lättillgängligt för alla”

– Det är vi också väldigt glada för. Det är en lokalisering som gör det möjligt för allmänheten att besöka oss för att lämna in handlingar och närvara på förhandlingar. Det är lättillgängligt för alla, säger Kerstin Hardgren.

Tidigare har det uppgetts att domstolsbyggnaden ska stå färdig 2021 och att en flytt skulle kunna ske i början av 2022. Det hela har dock redan försenats med drygt ett år, då bygget beräknas vara färdigt först hösten 2022.

– Processen har pågått ett tag men det hänger ihop med olika frågor. Det är också så att stadens detaljplan inte var klar förrän i juni och nu pågår bygglovsprocessen. Det är mycket som ska stämma och fungera i ett sånt här omfattande bygge.

Kontrakt värt 900 miljoner

Hon lägger till:

– Alla formella bitar ska falla på plats. Det är ett stort bygge med mycket att tänka på och planera in.

Ett entreprenadkontrakt har undertecknats av Domstolsverket, hyresvärden Castellum och byggentreprenören Peab. De sistnämnda uppger i ett pressmeddelande att kontraktssumman uppgår till 921 miljoner kronor.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%