Österrikiska FPÖ gömde guldtackor i alpby

TT-AFP

Publicerad 2019-11-22

Det högerpopulistiska partiet FPÖ i Österrike lagrade guldtackor i en by i Alperna eftersom de inte litade på bankerna. Arkivbild

Det ser ut som ett vykort, en stuga i tyrolerstil med pelargoner i blomlådorna. Men fotona på de österrikiska tidningarnas förstasidor handlar inte om turism utan om guld som gömts undan av det högerpopulistiska partiet FPÖ.

Avslöjandet av vad som dolde sig innanför stugans väggar väckte på torsdagen både bestörtning och munterhet i såväl traditionella som sociala medier. Tidskriften Profil avslöjade att polisen i somras hittade guldtackor packade i tre låsta lådor i stugan i en by på en populär skidort i Östtyrolen.

I medierna döptes fyndet till "FPÖ:s hemliga skatt". Värdet på guldet har inte avslöjats.

Dominik Nepp, ledare för FPÖ:s avdelning i Wien som äger en av lådorna, förklarar att guldet köptes in 2008 för att säkra partiets tillgångar under finanskrisen.

Eftersom bankerna riskerade att gå omkull bedömdes det som säkrare att gömma undan guldet på pensionatet, som av FPÖ har registrerats som en kursgård.

Guldgömman är en av flera märkliga historier som omgärdar partiet. I våras sprack regeringssamarbetet med konservativa partiet ÖVP när Ibizaskandalen briserade.

Två tyska tidningar publicerade då videoklipp som visade hur FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache festade på Ibiza, tillsammans med en ung kvinna som han trodde var släkt med en rysk oligark. Strache erbjöd offentliga kontrakt i utbyte mot hjälp i valrörelsen. Vilka som gillrat fällan för honom är inte känt.

Följ ämnen i artikeln