Snurrad Gävlebock invigd med sång

Britt-Marie Seibold/TT

Uppdaterad 2019-12-12 | Publicerad 2019-12-01

Den stora julbocken i Gävle invigdes på söndagen.

Han har roterat 180 grader, men annars är han sig lik. Årets halmbock har högtidligt invigts på Slottstorget i Gävle.

Om bocken slipper brinna och klarar sig över nyår blir det första gången den fått stå orörd tre år i rad.

Den 13 meter höga Gävlebocken invigdes traditionsenligt på första advent med sång av bland andra artisten Charlotte Perelli. En nyhet för i år är att den har vridits ett halvt varv.

– Det hänger ihop med trafiksituationen runt Gävlebocken. Vi vill göra det ännu mer tillgängligt och trafiksäkert för både Gävlebor och besökare, förklarar bockens talesperson Maria Wallberg.

Nya övergångsställen leder besökare fram till en yta framför bocken, där det blir naturligt att mingla och ta bilder, berättar hon.

– När vi fick den här nya mötesytan blev det naturligt att vrida på bocken.

Påkörd av raggarbil

Bocken är mest känd för att den ofta brunnit. Av de över 50 bockar som rests sedan starten 1966 har mer än hälften bränts ner. Bocken har också utsatts för andra sabotage. 1976 körde en raggarbil sönder halmjätten..

Men säkerheten har skärpts. Den bevakas numera dygnet runt med vakter och kameror, samt dubbla gärdsgårdar. Ett resultat är att den klarat sig två år i rad. Blir det ett tredje år är det i så fall första gången.

Världskänd julsymbol

Maria Wallberg är inte orolig för att bockens överlevnad ska innebära mindre publicitet. Medieintresset har inte minskat trots att bocken fått stå kvar två år i rad, försäkrar hon.

– Gävlebocken är ju känd på grund av bränderna och attentaten, det inser vi också. Men nu är den ju en så världskänd julsymbol som väcker intresse ändå, både hos medier och andra runt om i världen.

Även stadens handlare håller nog tummarna för att bocken får stå tills det är dags att montera ner den i januari.

– Det är ju jätteviktigt för stadens näringsliv att Gävlebocken står på plats i juletid. Annars kanske många väljer att inte åka hit. Det är ju en anledning att resa hit och en turistattraktion, säger Maria Wallberg.

Följ ämnen i artikeln