Rektorn larmade om Ystadbarnen för tio år sedan

Av: Andreas Ekström

Publicerad:
Uppdaterad:

Ystadbarnen har aldrig gått i skolan.

Rektorn på skolan där barnen skulle ha gått ringde till socialtjänsten för tio år sedan, avslöjar Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

– Jag bad socialtjänsten göra ett hembesök, säger rektorn till tidningen.

I maj förra året larmade Skatteverket om de isolerade barnen i Ystad. Därefter dröjde det 103 dagar innan socialtjänsten gjorde ett besök hemma hos familjen. Besöket ledde till att fyra av barnen blev akut omhändertagna.

Ystadsbarnens öde har fått stor uppmärksamhet och nu visar HD och Sydsvenskans fortsatta granskning att möjligheterna att ingripa fanns långt tidigare.

När barnen för tio år sedan skulle börja på en skola anade skolans dåvarande rektor oråd. Barnen dök aldrig upp till skolstarten och rektorn ville att socialtjänsten skulle ta kontakt med familjen.

– Jag vet att jag informerade om familjen och deras situation till kommunen, både till en chef på socialförvaltningen och till ett par socialsekreterare som jag samarbetade med, säger rektorn till Sydsvenskan.

Rektorn anade onåd

Rektorn, som i dag arbetar på en annan skola i Sverige, säger att hon själv försökte ta reda på mer information om barnen eftersom det gick rykten i Ystad. Hon ringde barnavårdcentralen för att ta reda på om barnen gått igenom hela BVC-programmet och hon kollade upp registreringsnumret på deras bil och hon körde ut till deras hus flera gånger.

– Det var igenbommat och det fanns skyltar med videoövervakning, så man vågade inte ta sig in eller närma sig. Jag kände inte heller att jag hade mandat att knacka på som rektor, säger hon till tidningen.

1 av 4 | Foto: KRISTER HANSSON
De fem barnen i Skåne – som är mellan 4 och 18 år – har hållits helt isolerade från omvärlden av sina föräldrar.

Barnen omfattades inte av svensk skolplikt

Till slut lyckades hon få till ett möte med mamman i familjen, där mamman berättade att de skulle ut och resa och hon begärde ledighetsblanketter.

Barnens uteblivna skolgång blev en fråga för de dåvarande cheferna på skolförvaltningen och det var de som tog beslutet att barnen inte längre skulle omfattas av svensk skolplikt på grund av utlandsvistelse. Trots det kallade hon barnen varje läsårsstart.

– Det är så hemskt, jag har dubbelbottnade känslor, jag hade dem på kornet men nådde inte ända fram. Jag trodde att alla samtal med socialtjänsten skulle räcka, men jag gjorde ingen formell orosanmälan.

”Bevisligen har det fallerat”

Enligt Mattias Gunnarsson, verksamhetschef på individ- och familjeomsorgen i Ystad, ska det inte behövas en formell anmälan. Han lägger sedan locket på och vill inte kommentera ärendet vidare, och hänvisar till sekretess.

Göran Göransson (KD), ordförande i barn och fritidsnämnden i Ystad, har tidigare sagt till Aftonbladet att han ångrar att inte slog larm tidigare och menar att systemet för att hjälpa barnen har fallerat.

– Bevisligen har det fallerat, vilken nivå det har fallerat kan jag inte säga, men troligtvis är det på flera nivåer, säger han i Aftonbladet tv.

Publicerad:

LÄS VIDARE