Sjukhuspatienterna fortsätter minska

Publicerad 2020-07-17

På SUS i Malmö vårdas nu bara två patienter med konstaterad covid-19.

Antalet covid-19-patienter på de skånska sjukhusen sjunker ytterligare.

Nu rör det sig inte längre om ett tvåsiffrigt antal personer.

På fredagen vårdades åtta covid-19-patienter på sjukhusen.

Lägesbilden på Region Skånes hemsida visar att det på fredagsmorgonen bara var åtta stycken patienter med konstaterad covid-19 på sjukhusen. Det är en minskning med två stycken sen i går.

Däremot har ytterligare en patient fått föras till intensivvårdavdelning, då det numera är tre skåningar med konstaterad covid-19 på intensiven.

I ett pressmeddelande uppger Region Skåne att antalet patienter med konstaterad covid-19 sedan den 7 juli legat stabilt kring 10–15 patienter om dagen.

”Positiva trenden håller i”

– Det är bra att den positiva trenden håller i, men allt hänger på att Skånes invånare orkar hålla ut och följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och råd till allmänheten. Tyvärr är detta ett virus vi kommer att behöva leva med ett bra tag till och därför måste vi också leva med att följa myndigheternas riktlinjer, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i pressmeddelandet.

De senaste siffrorna från Region Skåne visar att 3 397 skåningar har konstaterad covid-19.

– De senaste dagarna har antalet konstaterade fall ökat något, men det är för tidigt att uttala sig om det är en trend som kommer att hålla i sig, säger Eva Melander.

Bara en på äldreboende

Däremot har smittspridningen på äldreboenden minskat kraftigt.

– De senaste två veckorna har endast en brukare på ett äldreboende i Skåne konstaterats ha covid-19, vilket är mycket glädjande.

Antalet dödsfall är oförändrat sedan gårdagen, och ligger fortsatt kvar på 264 personer.