Här kan det bli kallaste juli – sedan 1962

Publicerad 2020-07-22

Hagel, kraftigt regn och temperaturer under det normala.

Julivädret har hittills lämnat en hel del i övrigt att önska.

Och bättre blir det inte.

Delar av Sverige kan få den kallaste julimånaden – på 58 år.

I dag haglade det i Borås. En upplevelse få längtar efter under semestern. Hela juli har generellt över landet hittills präglats av regn och temperaturer flera grader under det normala.

Som allra kyligast har det varit i norra Svealand och sydvästra Norrland.

Och blickar man framåt ser vi ut att få dras med kylan hela juli ut. Det är fortsatt lågtrycksdominerat och ostadigt. Ett kraftigt regnområde rör sig in över norra Norrland och på fredag gör ännu ett regnområde entré över Götaland.

– Man ska förstås vara lite försiktig i prognosen ännu men det ser ut att fortsätta vara kallare än normalt. Det är inte helt omöjligt att det blir den kallaste julimånaden sedan 1962 i Sveg, Mora och Storlien, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Arkivbild.

Visby = vinnarna

I Färna, Västmanland, kan det bli den kallaste juli sedan 1965.

Vad beror då detta på? Tja, dels är det den jetström som legat mer eller mindre fastlåst sydost om Sverige. Den har dragit ner kyligare luft och ostadigare väder över landet.

– Det har också varit en hel del regn här och var, som också drar ner temperaturerna, konstaterar Henrik Reimer.

Undantaget är Östersjölandskapen längst ned i sydöstra Sverige där temperaturen varit ungefär som normalt. På Gotland kan det till och med bli en varmare juli än i fjol, vilket beror på att havsvattnet värmdes upp rätt ordentligt i juni, säger Reimers.

– Om vattnet är varmt så värmer det också luften som sedan kommer in över land.

Men...augusti då?

Henrik Reimers påpekar dock att det finns chans till flera solglimtar, framförallt de närmsta dagarna i Götaland och Svealand innan regnet drar in på fredag.

Ser du något tecken på ljusning i augusti?

– Nej. Det ser än så länge ut som att det kommer fortsätta på samma sätt.