Maktkamp om EU:s framtid

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-01-22

EU:s demografi- och demokratikommissionär Dubravka Suica. Arkivfoto.

Stormöten, nätforum och samtal ska bana väg till framtidens EU.

Men först väntar en infekterad strid om vem som ska stå i spetsen.

Under titeln "konferensen för EU:s framtid" är det tänkt att allt från regeringschefer till vanliga medborgare ska få säga sitt om hur EU borde fungera framöver.

– Vi vill inte fortsätta att bara göra som vanligt. Vi vill också nå dem som är kritiska mot EU, säger kroatiska EU-kommissionären Dubravka Suica på en presskonferens i Bryssel sedan kommissionen presenterat sina planer.

Särskilt detaljerade är de emellertid ännu inte. Kommissionen tassar försiktigt för att inte trampa någon på tårna.

Möte på tisdag

Konfererandet ska göras i samarbete med EU-parlamentet och EU:s medlemsländer, med många olika viljor och åsikter. Och eftersom medlemsländerna på allvar ska diskutera frågan först på tisdag i nästa vecka undviker Suica än så länge att alltför tydligt peka ut hur kommissionen vill ha det.

EU-parlamentet är desto mer aktiva och har redan lagt fram en resolution med klara detaljer om hur åtminstone de dominerande partigrupperna vill att konferenserna ska fungera.

Det handlar bland annat om regelbundet konfererande med EU-parlamentsledamöter, ministrar och riksdagsledamöter från medlemsländerna, men också om samlande av "vanliga" EU-medborgare till stormöten om olika ämnen.

Kamp om ledare

Inofficiellt uppges EU-parlamentets tyngsta grupper dessutom ha enats om att låta eldfängde belgiske EU-parlamentsledamoten och ärkefederalisten Guy Verhofstadt vara bas för hela konferensen.

Det lär dock knappast uppskattas av mer EU- och Brysselskeptiska regeringar och partigrupper.

Ett annat stridsämne lär bli vad konfererandet ska leda till. Om särskilt drastiska förslag förs fram kan det behövas ändringar i EU:s grundfördrag, vilket många länder är starkt ovilliga till då det kräver folkomröstningar på hemmaplan.

Dubravka Suica försöker hålla sig neutral.

– Vi vill att medborgarna ska säga vad de vill ha. Vill de ha fördragsändringar så är vi öppna för det.