Tusentals hushåll utan ström efter stormen Ciara

Man död efter att båt kapsejsat

Publicerad 2020-02-10

Stormen Ciara slog till mot Sverige under söndagen.

Under måndagsmorgonen är drygt 14 000 hushåll utan ström.

En man dog och en saknas fortfarande när deras båt kapsejsade.

Nattens hårda vindar gjorde att Destination Gotland ställde in färjor och ändrade i turlistan. Under natten mot måndagen gick dessutom en Gotlandsfärja på grund i Visby hamn när den slet sig från sina förtöjningar. Båten, HSC Gotlandia II, blev stående cirka 15 meter från kajen. Efter nästan två timmar kunde den köra loss för egen maskin och lägga till vid kajen igen.

Det ska nu undersökas om färjan har fått några skador, men enligt Destination Gotland används den inte i trafik under vintern.

Morgonavgången klockan 07.15 mellan Visby- Nynäshamn är däremot inställd på grund av det stormiga vädret.

En personbil körde under söndagskvällen in i ett träd som rasat ner över vägen i Kristianstad.

Tusentals utan ström

Under måndagsmorgonen var fortfarande drygt 14 000 hushåll hos de tre största elbolagen ännu utan ström.

– Nästan alla strömavbrott beror på stormen. På grund av säkerhetsrisken är montörerna inte ute på fältet, men vi försöker avhjälpa felen på annat sätt, säger Mikael Petrovic Wågmark, presschef på Vattenfall, till TT.

Ovädret tillhör samma kraftiga lågtryck som stormen Ciara som blåst in från nordvästra USA och drabbar Storbritannien och Irland med vindar i orkanstyrka.

Fortsatt mycket blåsigt

Under måndagen är det fortsatt en klass 1-varning utfärdad för mycket hårda vindar i Skåne, Västra Götaland, Bohuslän och Göteborg.  Även i Jämtlandsfjällen har det utfärdats en klass 1-varning.

– Läget just nu är att det här håller i sig fram till måndag eftermiddag, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Varningarna för Gotland och Öland är däremot borttagna, även om det fortfarande blåser rejält. Byvindarna ligger på 16-18 meter per sekund.

– Även om varningarna försvinner väntas det bli mycket hårda vindbyar över stora delar av södra Sverige, Örebro, Stockholm och Värmland under dagen. Det här kan fortsätta under resten av veckan, säger Linus Karlsson.

Uppemot 30 m/s

Under söndagen drabbades Västra Götaland, Halland, Skåne, Öland och Gotland värst, med vindar uppemot 30 meter per sekund.

På Fegen i Svenljunga kommun hamnade två män i sjönöd när deras båt kapsejsade under vid 19-tiden.

En stor sökinsats inleddes ut i det hårda vädret och vid 22.30-tiden meddelade räddningstjänsten att en av männen hittats vid liv på strandkanten.

Mannen, som är i 30-årsåldern, konstaterades senare död och anhöriga är underrättade.

Den andre mannen saknas fortfarande och sökinsatsen återupptogs på måndagen.

Trafiken över Öresundsbron stängdes under söndagskvällen på grund av stormen.

Broar avstängda

Flera broar drabbades av vindarna. Öresundsbron, Uddevallabron och Angeredsbron tvingades under söndagen att stänga. Öresundsbron öppnades för trafik igen före midnatt men vindkänsliga fordon uppmanas att inte köra över sundet förrän tidigast klockan 12 på måndagen.