Centraleuropa öppnar för att öppna

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-04-06

Sebastian Kurz, Österrikes förbundskansler. Arkivbild.

Efter tuffa coronaåtgärder kan fler butiker snart få öppna igen i Österrike och Tjeckien.

Men många restriktioner blir kvar, bland annat i form av ökat krav på ansiktsmasker.

I Österrike flaggar förbundskansler Sebastian Kurz för en öppning efter påsk.

– Målet är att från den 14 april låta mindre affärer på upp till 400 kvadratmeter öppna igen, och även järnhandlare och trädgårdshandlare. Men under strikta säkerhetsvillkor, säger Kurz på en presskonferens i Wien, enligt nyhetsbyråerna AFP, APA och Reuters.

Även frisörer ska få öppna igen, liksom offentliga parker.

Enligt hälsominister Rudolf Anschober kommer samtidigt kravet på ansiktsmasker, som just nu gäller för kunder i landets matbutiker, att utsträckas till övriga butiker samt resenärer i kollektivtrafiken.

Från den 1 maj hoppas förbundskansler Kurz sedan låta samtliga butiker få öppna igen, inklusive köpcentrum. För hotell och restauranger är i sin tur målet att införa en stegvis återöppning tidigast i mitten av maj. Beslut om det kommer att tas senare under april.

Reagerade snabbt?

Kurz och Anschober stöder sig på allt bättre siffror när det gäller nya sjukdomsfall. Som mest har landet haft över 1 300 nya fall om dagen. För en vecka sedan var siffran nere i drygt 800 – på måndagen bara 155.

– Vi har den starkaste nedgången i coronaviruset i hela EU, säger Anschober.

Österrike var tidigt ute med att stoppa sammankomster med fler än fem personer, redan från den 15 mars. Samtidigt uppmanades invånarna att bara gå hemifrån för att handla mat eller hjälpa andra.

– Vi reagerade snabbare och mer restriktivt än i andra länder och har därför kunnat undvika det värsta. Det här ger oss nu möjligheten att komma snabbare ut ur krisen, säger Kurz.

"Hanterar pandemin"

Även grannlandet Tjeckien ser en klar ljusning.

– Vi kan tydligt säga att vi nu kan hantera pandemin ganska väl. Det är inte pandemin som hanteras oss, säger hälsominister Adam Vojtech enligt AFP.

Redan från och med torsdag kan byggbutiker och enklare idrottsanläggningar få öppna igen. Inrikesminister Jan Hamacek talar samtidigt om att efter påskhelgen eventuellt lyfta landets strikta utreseförbud, där just nu bara gränspendlare tillåts lämna landet.