Ny kritik mot regeringens coronamandat – bjuder in till samtal

Uppdaterad 2020-04-07 | Publicerad 2020-04-06

Efter kritiken från V, M och L backade regeringen om coronamandatet – rätten att fatta beslut utan att be riksdagen om lov.

Nu ger de även det omarbetade förslaget tummen ner och får dessutom med sig KD och lagrådet.

Och nu bjuder regeringen in alla partier till samtal.

Det var i förrgår kväll som Expressen avslöjade ett förslag till krislag – en utvidgning av smittskyddslagen – som regeringen har tagit fram för att möta coronakrisen. Förslaget innebar kraftigt utökade maktbefogenheter för regeringen, som utan att behöva tillfråga riksdagen, skulle kunna fatta snabba beslut om bland annat stängningar av köpcentrum och gym men också infrastruktur som flygplatser, tågstationer och hamnar. Enligt förslaget skulle den tillfälliga lagen gälla från och med nu och tre månader framåt.

Verktyg att fatta snabba beslut

Men lagförslaget möttes snabbt av hård kritik från oppositionspartierna Moderaterna och Vänsterpartiet och av samarbetspartiet Liberalerna. Regeringen backade snabbt från den delen av förslaget som innebär att den inte ska behöva stöd från riksdagen. I det omarbetade förslaget får riksdagen ta ställning till de beslut som fattas. Klart så, trodde regeringen.

– Det här handlar ju om att vi ska se till hur vi kan vidta kraftfulla åtgärder snabbt för att kunna bekämpa covid-19. Det är viktigt att se till att vi får de verktyg vi behöver för att kunna fatta de besluten. I dag, om vi ska fatta beslut om att stänga restauranger, köpcentrum eller trafik, så har vi inte haft den möjligheten. Det får vi nu, sa Lena Hallengren till Aftonbladet då.

Socialminister Lena Hallengren (S).

”Det är för oklart”

Men efter att det nya förslaget varit ute på en rekordsnabb 24-timmarsremiss till flera myndigheter, riksdagspartierna och lagrådet möts det nu av ytterligare kritik. Både lagrådet och Vänsterpartiet menar att lagen är för luddigt formulerad och att det är för oklart exakt vilka beslut regeringen får fatta. De vill att regeringen ger exempel på beslut som kan komma att fattas.

– Vi är emot det som det ser ut nu. Som det är nu är det väldigt långtgående vilka beslut man kan fatta och det är inte alls specifierat. Det tycker vi är väldigt allvarligt, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Ett annat problem som både Jonas Sjöstedt och lagrådet pekar på är att besluten enligt förslaget inte omedelbart går till riksdagen för omröstning. ”Snarast”, som regeringen skriver, är för vagt menar det.

Vänsterpartiet vill inte heller att lagen ska gälla i tre månader, som det föreslås.

– Vi vill att lagen bara ska gälla en månad. Vi har förståelse för att regeringen måste kunna fatta snabba beslut men man kan kombinera beslutsamhet med demokrati, säger Jonas Sjöstedt.

I sitt coronamandat vill regeringen också ha rätt att besluta om att flytta läkemedel och sjukvårdsutrustning mellan regioner och kommuner samt enskilda, privata vårdföretag. Medan Vänsterpartiet tycker att det är rimligt, ifrågasätts det av Sveriges Kommuner och Regioner och Moderaterna.

Bjuder in till samtal

Moderaterna vill också se ett tydligare veto från riksdagen. Både de, Liberalerna och Kristdemokraterna vill också att företag som påverkas av eventuella beslut ska få ersättning enligt ett tydligt system.

– Vi tänker inte gå med på ett förslag som inte uppfyller de krav som vi har ställt upp. Men för närvarande har vi inte fått någon respons från regeringen om de tänker sig uppfylla våra krav, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare till SVD.

Men under kvällen svarar Lena Hallengren (S), socialminister, att regeringen nu är redo sätta sig i samtal med de andra partierna. ”Jag kommer nu att bjuda in samtliga riksdagspartier till ett samtal snarast om vägen framåt", meddelar hon i en skriftlig kommentar till TT. Hon tolkar det som att lagrådet i huvudsak håller med regeringen om att de nya lagen behövs.

– Med det här bemyndigandet får vi de möjligheter som åtminstone närmar sig det en del andra länder har, säger socialminister Lena Hallengren (S) i en kommentar till TT.

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen