Damberg: Svensk polis är professionell

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2020-06-04

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Svensk polis är professionell, och tar rasism och diskriminering på stort allvar, tycker inrikesminister Mikael Damberg (S). Nu vill han uppmana de som demonstrerar för Black Lives Matter att använda andra metoder än att gå ut på gatorna mitt under pandemin.

Mikael Damberg understryker att demonstrationer är en demokratisk rättighet, men att det nu under coronapandemin gäller andra regler på grund av smittrisken.

– Det är positivt att unga vill manifestera mot övervåld och rasism. Men nu gäller regler om begränsningar om högst 50 personer, säger han, angående de tusentals svenskar som begav sig ut på gatorna i Stockholm under onsdagen för att demonstrera för Black Lives Matter.

Han tycker att det var rätt av polisen att ge demonstrationstillstånd, både i Stockholm på onsdagskvällen och i Malmö på torsdagen.

– Men man måste följa de regler som gäller nu om begränsningar på 50 personer. Blir det för många i Malmö måste polisen upplösa demonstrationen.

"Stora uppoffringar"

Damberg tycker att de som vill manifestera nu ska använda andra metoder, som att manifestera digitalt. Han pekar på Greta Thunberg som ett exempel, som manifesterar för klimatet via nätet,

– Man måste förstå att man gör andra upprörda, som kämpar mot pandemin och som gör stora uppoffringar.

Han talar gärna om smittspridningen och begränsningarna, men också om att Sverige gör mycket mot våld och rasism. Bland annat stödjer regeringen flera organisationer som verkar mot rasism, framhåller han.

– Min bild är att svensk polis tar frågorna på stort allvar. Det visar inte minst de bilder på poliser som spreds i medier. Överlag visar polisen stor professionalitet.

Mikael Damberg understryker också att svensk polis skapat allt bättre dialog med människor.

Polisens dialog stärkt

Tusentals gick ut på gatorna för att demonstrera mot rasism och diskriminering, trots smittrisk och förbud. Flera har vittnat om att problemen inte bara finns på andra håll, utan att även många här känner sig utpekade och diskriminerade på grund av hudfärg och etnicitet.

TT: Varför tror du så många deltog i demonstrationen?

– Jag tror att många fick sitt engagemang från det som väckt sådan debatt i media. Jag är inte den enda som berörts av det övervåld och den rasistiska diskussion som vi fått se.

– Men det är paradoxalt att demonstrera för att rädda liv från polisvåld i USA om man samtidigt riskerar att sprida smittan här, säger Mikael Damberg.