Publicerad:
Uppdaterad:

Sälen sitter fast i plast – kämpar för sitt liv

Av: Nicole Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: VICKY GURNEY/RSPCA

En sälhona hittades när hon kämpade för sitt liv på en strand i Norfolk i England.

Sälen hade fastat i en plastkruka som skar in i hennes hals.

Förra veckan hittades en grå sälhona med en plastkruka runt halsen på en strand i Norfolk i England. Krukan skar så pass djupt in i sälen att honan höll på att dö, något BBC rapporterat om.

Som tur var lyckades volontärer från organisationen Friends of Horsey Seals hjälpa djuret. De förde sälen till djurorganisationen RSPCAs djursjukhus där hon fick akut vård.

– Föremålet skar djupt i hennes hals och orsakade fruktansvärda skador, förklarar Alison Charles från RSPCA till tidningen.

Personalen fick använda en tång för att försiktigt avlägsna plastkrukan som fastnat kring sälhonans hals. De gav också den skadade sälen ett namn – Flowerpot.

1 av 2 | Foto: VICKY GURNEY/RSPCA

”Skadade på grund av människors skärp”

Nu får Flowerpot antibiotika och dagliga saltbad för att såren hon fått ska läka. Något som kommer att ta månader, enligt personalen.

Flowerpot är långt från ensam att ha fått skador av plast. RSPCA's sjukhus i East Winch har tagit hand om över 50 sälar som skadats av skräp som flutit runt i havet de senaste sju åren.

– Det är upprörande och frustrerande att de stackars sälarna blir skadade på grund av människors skräp, säger Charles till BBC.

Enligt henne hade Flowerpot inte överlevt om hon inte blivit hittad och fri från plasten som skar in i hennes hals.

PODD: Så mycket skada gör plastsoporna

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med konsumtions- och resursexperten Åsa Stenmarck om hur miljön påverkas av plastskräpet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: