Flera Cosa nostra-medlemmar gripna

TT-AFP

Publicerad 2019-07-17

En av de 19 gripna förs till häkte i Palermo i södra Italien. Italiensk polis och amerikanska FBI har i en samordnad razzia slagit till mot sicilianska maffian Cosa nostra.

Italiensk polis och den amerikanska federala polisen FBI har gripit 19 medlemmar inom den sicilianska maffian, känd som Cosa nostra, i samordnade razzior. 18 personer har gripits i Italien och en person i USA.

Bland de gripna finns Thomas Gambino, som FBI anser vara en viktig spelare inom den organiserade brottligheten i New York.

Flera medlemmar i maffiafamiljen Inzerillo har också gripits. Inzerillofamiljen flydde till USA efter att dess ledare Salvatore Inzerillo mördades 1981, under det tioåriga kriget mellan olika rivaliserande klaner i Cosa nostra.

Maffialedaren Salvatore "Totò" Riina tros ha gett order om mordet på Inzerillo, liksom över hundra andra mord. Men den 87-årige Riinas död i fängelset för två år sedan har inneburit en möjlighet för Inzerillo-familjen och dess allierade att återta makt.

Utredningen har visat "de starka band som etablerats mellan Cosa nostra i Palermo och amerikansk organiserad brottslighet", uppger den italienska polisen.