Fler operationer ställs in på Akademiska

Publicerad 2019-10-11

All planerad slutenvård och planerade operationer ställs in på måndag vid Akademiska sjukhuset.

Sjukhuset väljer nu att utöka stoppet på grund av bristen på sjukvårdsmaterial.

Under fredagen ställdes de först planerade operationerna in.

Hela region Uppsala befinner sig just nu i stabsläge efter att det saknas sjukvårdmaterial. Nu väljer sjukhuset att ställa in ytterligare operationer.

Planerad slutenvård och planerade operationer ställs in på måndagen och fram till tisdag morgon.

– Vi har fortfarande ett osäkert läge. Vi får nu leveranser av sjukvårdsmaterial, men inte i tillräcklig mängd för att vi ska kunna garantera tillgången för normal verksamhet, säger Göran Günther, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Ett undantag görs för medicinskt angelägna operationer.

– Vi måste vara säkra på att ha utrustning för akutsjukvård och för de patienter som vårdas på vårdavdelningar, säger Göran Günther.

Under natten har sjukhuset tagit emot leveranser men det saknas fortfarande en stor mängd material.

– Vi har hört av oss till både gamla och nya leverantörer för att kunna få in material men vi vet ännu inte om vi har tillräckligt, säger Mikael Köhler, chefsläkare Akademiska sjukhuset.

Flera regioner har drabbats

Utöver region Uppsala och Örebro har nu Västmanland valt att gå upp i stabsläge.

– Läget är ungefär som i går men vi väljer ändå att gå upp i stabsläge för att vara extra säkra på att klara vården, säger Jan Hallberg, administrativ direktör med ansvar för inköpsfrågor i Region Västmanland till SVT Västmanland.

Region Dalarna och Södermanland saknar också material.

– Vi har gjort extra beställningar för att kunna hantera vården. Men än har vi inga inställda operationer och vi planerar för att klara av helgen, säger Marie Björnstedt Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten i Region Sörmland.

Texten uppdateras.