Bolsonaro drabbad av covid-19 – mår "utmärkt"

Helena Nordenberg/TT

Ivar Andersen/TT

Publicerad 2020-07-07

Brasiliens president Jair Bolsonaro har drabbats av covid-19. Den 65-årige presidenten, som liknat coronaviruset vid "en liten influensa", säger dock att han mår "utmärkt".

– Det har kommit och det är positivt, säger Brasiliens president Jair Bolsonaro, för ovanlighetens skull iförd mask, i en tv-intervju som refereras av nyhetsbyrån AFP.

Presidenten lät testa sig sedan han utvecklat lättare coronasymptom, som "trötthet, illamående och 38 graders feber".

– Jag är presidenten. Jag gillar att vara bland folket givet den täta kontakten trodde jag att jag kanske redan kunde ha haft det utan att veta, säger Bolsonaro.

I den direktsända intervjun med statliga TV Brasil förklarar presidenten också att han mår "utmärkt", samt att han medicinerar med malariamedicinen hydroxiklorokin vars effekt mot covid-19 ifrågasatts i flera studier.

Tonat ned faran

Brasilien är med 1,6 miljoner bekräftade fall av covid-19 och nära 65 000 avlidna näst efter USA det land i världen som drabbats allra hårdast av viruset. Men den yvige högerpopulisten Bolsonaro har genomgående tonat ned riskerna. Han har bland annat liknat coronaviruset vid "en liten influensa" samt förklarat att han sannolikt skulle klara en infektion bra tack vare sin idrottsbakgrund.

Fram tills nu har Bolsonaro också, i likhet med sin amerikanske kollega Donald Trump, inte velat bära munskydd offentligt.

Så sent som för tre dagar sedan lunchade Bolsonaro hos USA:s Brasilienambassadör, tillsammans med bland andra sin försvarsminister och utrikesminister, rapporterar The Guardian. Efteråt lät sig männen fotograferas stående tätt ihop utan munskydd.

Fejd med guvernörer

Bolsonaro har legat i fejd med flera av Brasiliens guvernörer, som han anklagat för att skada landets ekonomi genom att införa i presidentens tycke alltför långtgående åtgärder för att stoppa smittspridningen.

I april sparkade presidenten landets hälsominister efter oenighet om hur utbrottet skulle hanteras. Ersättaren blev kvar på sin post i en månad innan han avgick, enligt uppgifter av samma skäl. Posten som hälsominister är, trots det svåra läget i landet, för närvarande vakant.

Tidigare under veckan har Bolsonaro också försökt använda sin vetorätt för att urvattna ny nationell lagstiftning som säger att munskydd måste bäras på offentliga platser.

Fjärde testet

Bolsonaro gjorde testet, det fjärde på lika många månader, på måndagen. Strax dessförinnan hade han försäkrat journalister i huvudstaden Brasilia att det inte fanns något skäl till oro.

– Jag har gjort en lungröntgen och allt ser bra ut. Senare ska jag testas för covid-19, men jag mår bra, sade presidenten enligt Folha de São Paulo.

Tills vidare har presidentens alla åtaganden och möten ställts in. Men trots coronabeskedet tycks Bolsonaro hålla modet uppe. För att betona att han känner sig "bra, lugn" backar han i slutet av tv-intervjun några steg innan han tar av sig masken.

– Livet går vidare. Vi kommer att ge vård, särskilt till gamla och de med sjukdomar som utgör riskfaktorer, säger presidenten enligt nyhetsbyrån AFP innan han avslutar med en tumme upp och det budskap som varit hans mantra under pandemin: att nedstängningarna är farligare än smittan i sig.

PODD Coronaökningen i USA

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen