Unik dom mot nätverk som utnyttjat barn

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Deltagarna i nätverket döms till fängelsestraff som är mellan sex månader och sex år långa.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Deltagarna i nätverket döms till fängelsestraff som är mellan sex månader och sex år långa.

Männen gav instruktioner om vad de ville ha för bilder och filmer. Kvinnorna producerade övergreppsmaterialet med hjälp av barn i deras närhet.

Nu döms sex personer till fängelse för inblandning i ett nätverk som utnyttjat barn i sexuellt syfte, både fysiskt och via nätet.

– Hon får beställningen från männen, sen ser hon till att det blir utfört. Och barnen har ingen chans att komma undan. Det är det som är så förskräckligt och beklämmande i det här, säger Liz Berglund, kriminalinspektör på nationellt it-brottscentrum på polisens Nationella operativa avdelning, och en av utredarna i fallet.

Den hon talar om är den 36-åriga kvinna från Blekinge som fått två närstående barn att posera och medverka i sexuella handlingar. Detta samtidigt som kvinnan filmat eller fotat, eller sänt live via webbkamera. Männen i nätverket kunde betala några hundra kronor för bilder, medan filmer kostade mer.

– Det som styr henne, vad vi kan se, det är pengar. Bara pengar, säger Liz Berglund.

Stockholms tingsrätt dömer 36-åringen till det längsta straffet av kvinnorna inom nätverket – sex års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

– Det handlar om små barn, vilket är en försvårande omständighet. Och de har haft en nära relation, vilket innebär att barnen kanske inte törs säga emot, för då kanske den här människan blir arg på dem, säger Liz Berglund.

Männen anstiftare

Tre män – en 40-åring och en 50-åring från Stockholms län samt en 52-åring från Blekinge – har beställt materialet och ses därför som anstiftare till de grova sexuella övergreppen mot barnen. 50-åringen döms även för anstiftan till våldtäkten som kvinnan dömts för samt för en våldtäkt mot ett barn utanför nätverket. Straffen blir mellan 2,5 och 6 års fängelse.

Att den 36-åriga kvinnan ses som gärningsperson och männen som anstiftare till övergreppen som skett vid producerandet av det material som förinspelats ses som en framgång av åklagarna. Det får nämligen stor betydelse för straffet.

– Hade man inte ansett att det funnits en gärningsperson, som mamman är i det här fallet, så hade det inte kunnat gå att döma för övergreppen utan man hade rubricerat det som ett annat brott: sexuell posering. Det är mycket, mycket lägre straffvärde för det, säger åklagaren Emelie Källfelt.

Unikt fall

De två andra kvinnorna i nätverket har också agerat efter beställningar från den 40-åriga mannen, och smygfotat exempelvis barns underliv. De döms till sex respektive åtta månaders fängelse.

Handel med barn, där övergreppsmaterial beställs och produceras, har varit vanligare i internationella ärenden. Men det aktuella fallet visar att den här typen av tillvägagångssätt också förekommer i Sverige.

– Det här är första gången vi har fått ett sådant här ärende där det bara är svenskar, det är det som gör det unikt. Liksom att de tre som producerar det här är kvinnor, säger Liz Berglund.

Publicerad: