Djurens rätt: Turbokycklingarna måste stoppas

Publicerad 2022-11-10

Aftonbladets granskande program 200 sekunder visar bilder på sjuka kycklingar som filmats på en av kycklingjätten Kronfågels gårdar. Det är kycklingar som inte kan gå och kycklingar med inflammerade bakdelar.

Djurens rätt har polisanmält kycklinguppfödaren.

– Att föda upp turbokycklingar som lider på det här sättet är ett brott. Vi måste sätta ner foten nu när myndigheterna inte gör det. Det här är inte acceptabelt i ett modernt land, säger riksordförande Camilla Bergvall.

Kycklinguppfödaren säger till 200 sekunder att kycklingarna väger 45 gram när de levereras till hans gård. 28 dagar senare skickar han grillkycklingar till Kronfågel. Då ska de väga 1,6 kilo.

– Det går fort i den här branschen.

Tycker du att det är något etiskt problem med det?

– Det är en ruggig genetisk utveckling, säger kycklinguppfödaren.

– För 10, 15 år sedan sa de att den genetiska tillväxten är 50 gram per år. Jag vet inte hur det är i dag.

Tycker du inte att det är något sjukt i den här branschen?

– Jo. Vi pratar mycket om det. Benhälsa är ett vanligt problem, säger kycklinguppfödaren.

Kronfågels vd Fredrik Strømmen säger till 200 sekunder att aveln är helt fokuserad på djurvälfärd.

– Som vi arbetar med kyckling och djurvälfärdsprogrammet från Svensk Fågel så fungerar det väldigt bra, säger Strømmen.

 Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall.

”Systematiskt djurplågeri”

Djurens rätt anser att kycklingindustrin är den djurindustri som är i störst behov av förändring.

– Det är otroligt många kycklingar som hålls i djurfabriker. De är de djur som är flest och som har det sämst, säger riksordförande Camilla Bergvall.

Varför ser det ut så här?

– För att man vill sälja billigt kött. Det är en ekonomisk fråga, det ska gå så fort som möjligt för att kunna hantera så många djur som bara möjligt.

Hur skulle Djurens rätt vilja att det såg ut?

– Vi vill ju se en framtid utan djurfabriker där djur respekteras som kännande individer. Det minsta vi kan begära just nu är att uppfödningen av turbokycklingar, de här som växer så otroligt fort att de får ont i benen och knappt kan stå, upphör och att djurskyddslagen följs. Det här systematiska djurplågeriet måste få ett slut.

På vissa Kronfågel-gårdar har länsstyrelsen gjort en kontroll på tio år, på andra två-tre stycken. Vad säger du om det?

– Det är under all kritik. Vi har en djurskyddslag som vi skryter om internationellt men vi kan inte ens säkerställa att den följs om det inte görs täta kontroller. Då betyder ju djurskyddslagen ingenting.

”I Frankrike får 20 procent av kycklingarna gå utomhus, i Sverige knappt en procent”, säger Camilla Bergvall på Djurens rätt.

Är den svenska kycklingindustrin bättre än den i andra länder?

– Vi brukar ju säga att vi är världsbäst på djurskydd. Men Sverige är ett av de länder som har intensivast djurfabriker i EU. I Frankrike får till exempel 20 procent av kycklingarna gå utomhus, i Sverige knappt en procent. Så vi är inte bäst på djurskydd när det gäller kycklingar.

Vad vill du säga till människor som äter kyckling från till exempel Kronfågel?

– Välj vego tills du kan vara säker på att djuren har det bra. För just nu kan vi inte säkerställa djurskyddet i kycklingfabrikerna. Och ställ samtidigt krav på företagen att göra skillnad.

Varför är inte myndigheterna hårdare i sin kontroll av att djurskyddslagen följs?

– Djuren har ingen representant i någon maktposition. Djurens intressen ställs alltid mot de ekonomiska intressena. Och då väger pengar tyngre än djurens liv tyvärr.

Kycklinguppfödaren har polisanmälts.

50 anmälningar – inga åtal

Bergvall uppger att Djurens rätt har gjort runt 50 polisanmälningar för brott mot djurskyddslagen hittills i år. Ingen har ännu gått vidare till åtal.

Den som tagit bilderna har gjort intrång på gården. Tycker du att det är okej att man går in och fotar på det sättet?

– Jag är tacksam att de här bilderna har kommit fram. Utan sådana här bilder skulle vi inte få insyn i hur det går till i djurfabrikerna. Det är olagligt det som pågår där inne. Jag tycker att svenska folket har rätt att få veta hur det ser ut, säger Camilla Bergvall.


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!