Brittiska finansministerns vädjan – satsa inte mot pundet

Publicerad 2022-09-28

Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng vill sänka skatten med 45 miljarder pund.

Strategin får sällsynt hård kritik från Internationella valutafonden.

Under onsdagen uppges Kwarteng ha kallat till sig storbankerna – för att vädja till dem att inte satsa mot pundet, enligt Sky News.

I fredags presenterade Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng stora skattesänkningar. Sky News rapporterar att programmet omfattar de största sänkningarna på 50 år.

Sänkningen är planerad att ligga på 45 miljoner pund.

Syftet är att sätta fart på den ekonomiska tillväxten i landet efter att det brittiska pundet fallit till rekordlåga nivåer mot dollarn.

Förslaget har kritiserats från flera håll. Bland annat uttalade sig Internationella valutafonden, IMF, om situationen under tisdagen.

”Tänk om när det gäller de föreslagna skattesänkningarna, det är som att hälla bensin på inflationsbrasan och ökar också ekonomisk ojämlikhet” skriver IMF i ett pressmeddelande.

Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng.

”Säker på att det funkar”

Finansministern har stått fast vid sitt förslag och säger att han är ”säker på” att strategin kommer att hjälpa ekonomin.

– Det var ett svårt val men det rätta valet, sa han till parlamentets ledamöter under gårdagen.

Under onsdagen ska Kwasi Kwarteng hålla ett möte tillsammans med finansiärer. Enligt Sky News kommer han att vädja till dem att inte investera mot det rekordlåga pundet.

Att investera mot marknaden innebär att man investerar på ett sätt som ökar vinsten om det går dåligt.

Regeringen har dementerat uppgifterna.

Bank of England agerar

Bank of England har tidigare meddelat att banken är redo att kraftigt höja räntorna i landet för att stötta pundet och skydda mot den ökade inflationen.

Senare under onsdagen meddelade banken att man lanserar ett tillfälligt obligationsprogram för att minska riskerna för att rubba den brittiska ekonomin.

Banken kommer nu köpa så många statsobligationer som behövs fram till den 14 oktober i ett försök att stabilisera finansmarknaderna.

Följ ämnen i artikeln