Uganda inför dödsstraff mot homosexualitet

Uppdaterad 2023-05-30 | Publicerad 2023-05-29

Ugandas president Yoweri Museveni.

På måndagen införde Uganda dödsstraff mot homosexualitet.

Med en gyllene penna undertecknade landets president det som beskrivs som en av världens strängaste anti-hbtqi-lagar.

– Det är en väldigt mörk och sorglig dag för hbtqi-gemenskapen, våra allierade och hela Uganda, säger aktivisten Clare Byaruaba till Reuters.

Sedan tidigare har öppet homosexuella personer i Uganda riskerat livstids fängelse.

Men på måndagen skärptes straffet efter att landets president Yoweri Museveni undertecknat en av världens strängaste anti-hbtqi-lagar.

Upprepade ”brott” kan nu leda till dödsstraff, rapporterar Reuters.

– Det är en väldigt mörk och sorglig dag för hbtqi-gemenskapen, våra allierade och hela Uganda, säger aktivisten Clare Byaruaba till nyhetsbyrån.

Straff vid ”främjande” av homosexualitet

Den nya lagen innefattar också att personer som ”främjar” homosexualitet kan dömas till 20 år i fängelse. Och att personer som överför sjukdomen hiv till andra riskerar dödsstraff.

Enligt tidigare lag riskerade personer som avsiktligt överfört sjukdomen till sin sexpartner, utan dennes samtycke, tio år i fängelse.

Men nu skärps även den delen av lagen till att personer som överför sjukdomen döms oavsett.

Riskerar sanktioner

Lagskärpningen kommer efter flera uttalande från Yoweri Museveni om att homosexualitet är en ”avvikelse från det normala” och där han uppmanat landet att stå emot ”imperialistiska” påtryckningar.

Enligt Reuters haglar kritiken nu in både nationellt och internationellt.

USA:s president Joe Biden fördömer den nya lagen och kallar den för ”en tragisk kränkning” av mänskliga rättigheter.

Vidare uppger han att man kommer att utvärdera huruvida detta kommer att påverka USA:s förhållande till Uganda.

– Vi överväger tillämpning av sanktioner och begränsning av inresa till USA mot alla som är inblandade i allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna eller korruption, säger han enligt nyhetsbyrån.

Kritiken haglar in

FN:s organ för mänskliga rättigheter uppger att de är ”förfärade” och flera namninsamlingar mot lagen har lämnat in av ugandiska medborgare.

”Att reducera alla slags människor, oavsett deras sexualitet, till en dödsdom baserat på vem de identifierar sig som och hur de väljer att leva sina liv är något som vi alla borde skämmas mycket över som kontinent", säger en medborgare till nyhetsbyrån.

Protester i Sydafrika mot den nya lagen tidigare i år.