Rekordauktion samlade in 1,5 miljarder dollar

Publicerad 2022-11-13

Konstverk och skulpturer som tillhört Microsoft-grundaren Paul Allen såldes i veckan - en auktion som slog flera rekord.

Auktionen samlade totalt 1,5 miljarder dollar, vilket är den största konstförsäljningen genom tiderna.

I torsdags ägde den största konstauktionen genom historien rum, enligt auktionshuset Christie’s i New york.

Det var Microsoft-grundaren Paul Allens konstsamling som var ute för budgivning, ett urval av ungefär 60 verk, bland dem tavlor från Paul Cézanne och Vincent van Gogh.

Paul Allen grundade Microsoft tillsammans med Bill Gates, men lämnade företaget 1983 då han fick Hodgkins sjukdom. Han har själv valt ut alla sina verk, i stället för att låta en konstköpare välja ut dem, som många andra miljardärer gör.

"När du tittar på en målning tittar du in i ett annat land, in i någon annans fantasi, hur de såg det", sa han när hans samling ställdes ut 2016, enligt The Guardian.

Tavlan ”Les Poseuses” av Georges Seurat klubbades till det högsta priset, och landade på totalt 149,2 miljoner dollar, vilket också är rekord för en Seuarat-tavla.

Tavlan "Les Poseuses, Ensemble (Petite version)" målades av konstnären Georges Seurat 1888 och klubbades för 149,2 miljoner dollar.

Dessutom såldes den dyraste Van Gogh-tavlan någonsin. Hans ”Verger avec cyprès” från 1899 klubbades för 105,7 miljoner dollar.

Den billigaste tavlan kostade 850 000 dollar, och var en oljemålning från Paul Klee från 1922. Det var det enda verk som gick under en miljon dollar. Totalt drog hela auktionen in ungefär 1,5 miljarder dollar, enligt Financial times.

Intäkterna från auktionen kommer gå till filantropiska ändamål i enlighet med önskemål från Allen, som dog 2018.

Rekord på Uppsala auktionskammare

Men det är inte bara konstauktioner i New York som har medvind. Även Uppsala auktionskammare hade en auktion i onsdags och torsdags - som slutade med rekord.

– Vi var så oroliga, man har varit så nervös. Man läser alla tidningar och lyssnar på alla nyheter - och sedan är det på det sättet.

Uppsala auktionskammare sålde för totalt nästan 69 miljoner kronor - 47,5 procent över klubbat utrop.

Med tanke på inflationstider, kriget i Ukraina och lågkonjunktur hade Knut Knutson, chefsintendent på Uppsala auktionskammare, väntat sig något helt annat.

– Är det så jättestor skillnad mellan människor i vårt land, så vissa lägger miljoner på en tavla och andra inte har råd med mat, frågar han sig själv.

På morgonen innan auktionen hade alla varit väldigt nervösa. Knut Knutson kallar det hela ”mycket märkligt”.

– Det är inte lätt att vara expert.

Läge för affärer

Om det är tillfälligheter eller en trend att auktionerna har slagit rekord är mycket svårt att svara på, säger Arturo Arques, som är privatekonom på Swedbank och Sparbankerna.

– Jag är inte helt förvånad att den här typ av auktioner ändå kan förekomma.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna.

Människor som har mycket pengar har även det i tuffa tider, menar han. Det är oftast i dåliga tider som man kan göra de bästa affärerna.

– Styrkan i att ha en stark ekonomi är möjligheten att kunna handla i dåliga tider, att kunna utnyttja att konstmarknaden eller bostadsmarknaden kraschar.

Men varför enskilda konstverk slår superrekord kan han inte svara på.

– Men det är sannolikt inte någonting som vanliga människor förvärvar det här, utan det är människor med otroligt god ekonomi.