Centerns gåslösning: Skjut fler och ät mer

Uppdaterad 2022-11-16 | Publicerad 2022-11-13

Gäss på badplats.

Huvudstaden brottas med ett gåsproblem.

Centerpartiet vill skjuta fler djur och låta åldringar och barn mumsa i sig gåsköttet.

– Det finns en enorm potential, säger gruppledaren Karin Ernlund.

I somras avråddes badgäster vid flera tillfällen från att hoppa i plurret vid badplatser i Stockholm. Detta på grund av ett envetet skitande och bakteriespridande från gäss. Något som blivit ett problem.

En del åtgärder har prövats, bland annat en konstgjord räv. Centerpartiet i huvudstaden vill nu att drönare sätts in för att skrämma bort gässen, skriver Dagens Nyheter.

Inte nog med det. Partiet ser också stora möjligheter i att käka mer gås på kommunala tallrikar.

– Vi ser att det finns en enorm potential att jaga mer gås och öka efterfrågan på köttet för att få fler gäss skjutna, säger gruppledaren Karin Ernlund (C) till Aftonbladet.

Hur ska man ta kål på fåglarna i en storstadskommun som Stockholm?

– Vi föreslår såklart inte en storskalig jakt på gäss i innerstan, utan vårt förslag är att Stockholms stad ska servera mer gåskött på tallriken i förskola och äldreomsorg.

”Inte ätit extremt mycket vildgås”

Skjuts fler djur lite här och var runtomkring så kommer det att märkas av även vid badplatserna i Stockholm, tror Karin Ernlund.

– Vi föreslår också att man ska lätta upp gällande skyddsjakten för att också kunna bedriva mer skyddsjakt i mer centrala delar av Stockholm.

Gåsköttet, som av tradition uppskattas i Skåne, är känt som saftigt och fett. Ett pilotprojekt med viltkött rullar redan på i stadsdelen Skärholmen.

Projektet har varit mycket lyckat, enligt Karin Ernlund.

Gillar du själv att äta gåskött?

– Ja, absolut. Eller jag ska kanske erkänna att jag inte ätit extremt mycket vildgås i mina dagar. Men viltkött har jag ätit till vardags i hela mitt liv. Det är gott, nyttigt och klimatsmart.

Partiet ska nu ta förslagen till kommunfullmäktige.

– Där hoppas jag att det är fler partier som ser potentialen i den här frågan, säger Karin Ernlund.

Karin Enlund.

Följ ämnen i artikeln