Macron vägrar att coronatestas av ryssarna

Publicerad 2022-02-11

Emmanuel Macron var tvungen att hålla avstånd till Vladimir Putin när de möttes i Ryssland. Anledningen var att Macron vägrade att ta ett coronatest.

– Vi kan inte acceptera att de lägger vantarna på presidentens dna, säger en källa till Reuters.

Frankrikes president Emmanuel Macron åkte tidigare i veckan till Ryssland. Där diskuterade han Ukraina-krisen med Rysslands president Vladimir Putin.

Bilder på när de satt mitt emot varandra vid ett fyra meter långt bord väckte dock frågor – varför detta långa avstånd?

Vill inte ge bort sitt dna

Det visar sig att Macron vägrat att ta ett coronatest när han anlänt till Ryssland. Enligt källor till Reuters berodde det på en oro att Ryssland ska lägga vantarna på den franska presidentens dna. Presidenten ska dock ha tagit ett PCR-test innan avfärd som visat negativt.

På grund av vägran till det ryska testet vidtogs extra säkerhetsåtgärder vid mötet. Det hölls stora avstånd mellan ledarna och det blev inga handskakningar.

– Ryssarna sa till oss att Putin behövde vara i en strikt hälsobubbla, säger en källa till Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin (till vänster) under mötet med Frankrikes president Emmanuel Macron (till höger) i Kreml i Moskva i måndags.

Avstånd kan vara maktdemonstration

Det finns även spekulationer om att det långa bordet var en maktdemonstration av Putin, skriver The Guardian. Även Ungerns premiärminister Viktor Orbán fick sitta vid det långa bordet i januari.

Ibland dras även de små borden fram. Under torsdagen hade Putin ett möte med Kazakhstans president Kassym-Jomart Tokayev. De skakade hand och satt tätt intill varandra och drack kaffe.