Ebba Busch: Sparka alla regionpolitiker

Alla regionråd och alla regionpolitiker ska få sparken – i alla fall om Ebba Busch (KD) ska få bestämma.

I stället vill hon att deras löner läggs på fler sjuksköterskor och läkare.

– 1,7 miljarder kronor kostar Sveriges regionpolitiker sammanlagt. Och vi vill sparka allihopa, säger hon.

Om det är någon fråga som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch hållt i länge, så är det frågan om att skrota regionerna.

Nu har hon kommit fram med en lösning hur det skulle gå till. I grund och botten handlar det om att sparka alla regionråd och alla regionpolitiker.

– Grundstrukturen sattes på samma tid då vi fortfarande höll på med koppling och åderlåtning, vi hade inte ens penicillin på den tiden. Det har hänt väldigt mycket med svensk sjukvård sedan dess, säger hon.

– Vi behöver både sparka Iréne Svenonius (M) och Aida Hadžialić (S) i Stockholm, sparka Monica Johansson (S) och Magnus Leivik i Sörmland och Desiree Pethrus (KD) och Juha Frondelius (KD). De måste bort och vårdprofessionen in.

KD:s partiledare Ebba Busch.
KD:s partiledare Ebba Busch.

Vill ha sex organisationer

Kristdemokraterna vill att ansvaret för sjukvården ska gå från 21 regioner till ett nationellt ansvar. Nettokostnaden för regionpolitikerna under 2021 var ungefär 1,7 miljarder kronor – pengar som Ebba Busch menar skulle göra möjligt att anställa 800 läkare och 2000 sjuksköterskor i svensk sjukvård.

– Det innebär att vårdprofessionen får mycket mer att säga till om, och det är de som styr utförandet av vården. 

Men om regionerna försvinner måste någonting annat ta vid. Kristdemokraterna vill se sex regionala ”utförarorgansationer” som anställer personal som är experter på att styra vården.

– De innebär att vårdprofessionen skulle få mycket mer att säga till om, och att det är de som styr utförandet vården, säger hon.

Har ni tagit med det i de sex nya organisationerna i beräkningen?

– Nej, det har vi inte gjort. Det kommer självklart att kosta, men det här handlar om att folk ska förstå exakt hur mycket våra regionpolitiker kostar, trots att de inte är tillräckligt bra arbetsgivare, säger Ebba Busch.

Iréne Svenonius (M) och Anna Starbrink (L)
Iréne Svenonius (M) och Anna Starbrink (L)

Förhandlar om kollektivtrafiken

Ebba Busch inspireras av Norge och Danmark som har genomfört liknande omorganisationer.

Problemet i Sverige är att människor har svårt att släppa taget om makten, menar Busch.

– En stor anledning är makt och pengar. Det är över 5 000 regionpolitiker som har makt över sina partier, makt över vem som blir partiledare och som får arvoden för det här, säger hon.

Regionerna styr inte bara över sjukvården, utan även över områdets utveckling och kollektivtrafiken.

Vart fjärde år får svenska folket tre olika valsedlar när de ska rösta: kommunvalet, regionvalet och valet till riksdagen. Om det bara ska bli två valsedlar vid valet 2026 kan hon inte svara på.

– Vi kommer behöva utreda vart man ska lägga ansvar för annan regional utveckling och kollektivtrafiken. Det är vi beredda att förhandla med andra partier.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN