Stefan Löfvens känslosamma tack till hustrun Ulla

Uppdaterad 2021-11-07 | Publicerad 2021-11-06

Stefan Löfven hyllade demokratin och allas lika värde i sitt avskedstal. 

I slutet vände han sig särskilt till sin hustru Ulla:

– Nu är det första dagen på vårt nya liv. Jag ger dig min morgon, jag ger dig min dag. 

Kändisar, musiker och författare hyllade Stefan Löfven med videohälsningar innan avskedstalet på kongressen i Göteborg.

Leif GW Perssons hälsning roade deltagarna mest. Författaren konstaterade att Löfven har det man förväntar sig av en socialdemokrat av den gamla stammen och att han ”långt ifrån är dum i huvudet”.

– Det är skönt att höra att man inte är helt dum i huvudet, sa Löfven när han intog scenen.

Hans tal blev en personlig berättelse om livsresan, om fosterbarnet som blev Sveriges statsminister och vikten av att varje människa får möjlighet att utvecklas.

”För svetsaren och statsministern”

Löfven poängterade att han alltid har värjt sig mot högerns användning av begreppet klassresa. Att det bygger på en föreställning att det inte är tillräckligt fint att vara arbetare.

– Vi vill bygga ett samhälle som är lika gott för barnskötaren som för bankdirektören, för lastbilschauffören som för läkaren. För svetsaren som för statsministern.

Han fortsatte:

– Jag är stolt över min livsresa. Även om den tog mig till Sagerska så kommer jag mycket väl ihåg var ifrån jag kommer, det kommer jag alltid vara stolt över.

Löfven tog upp stärkta rättigheter för barn som bland de viktigaste han åstadkommit under sin tid som statsminister. Han citerade författaren Kristina Lugn med orden:

”Egentligen borde man alltid gå omkring med ett fotografi av sig själv som barn i plånboken, så att man inte glömmer att ställa sig frågan. Är jag den sortens människa som jag skulle överlämna ansvaret för detta barn till?”

Svårt att hålla tillbaka tårarna

Talet varade en halvtimma. Flera av de som lyssnade var märkbart rörda, vissa hade svårt att hålla tillbaka tårarna. En av dem var Magdalena Andersson som under avtackningen sa att Stefan Löfven är ”världens bästa chef och den finaste medmänniskan”.

Löfven avslutade sitt tal med att rikta ett särskilt tack till Andersson och till de han arbetat med under åren. Men framförallt till sin hustru Ulla Löfven. Han konstaterade att hon fått stå ut med en mycket speciell tillvaro med telefonsamtal mitt i natten och hastigt uppkomna resor.

– Jag vet inte hur jag ska tacka dig, det hade inte gått utan dig.

Följ ämnen i artikeln