Här hamnar konvojen mitt i ett bakhåll och tvingas vända

Ryssarna närmar sig Kiev – möts av kraftigt motstånd

Uppdaterad 2022-03-11 | Publicerad 2022-03-10

Ryska förband närmar sig nu Kiev, men möter kraftigt motstånd.

I en film, som ska vara tagen i går öster om huvudstaden, ser man hur ryska stridsfordon utsätts för omfattande beskjutning.

– Hur många fordon som nedkämpats är oklart, men minst två kvarstår på en av stillbilderna, säger Jörgen Elfving, överstelöjtnant och tidigare chef för arméns underrättelseskola.

Ryskt pansar och mekaniserade förband har nu nått fram till utkanterna av Ukrainas huvudstad Kiev.

Två anfall i riktning mot huvudstaden avvärjdes av ukrainska styrkor i går. Ryssarna anföll dels vid Irpin, väster om Kiev, och dels i Brovary, öster om staden.

Båda attackerna misslyckades.

Jörgen Elfving.

Artilleri eller robotar från drönare

I en film som uppges vara tagen i Brovary i går så ser man hur ryssarna hamnar i ett bakhåll och tvingas vända.

– Utifrån vad som visas på den aktuella filmsekvensen bedöms att den ryska kolonnen bestående av stridsvagnar och pansarskyttefordon beskjutits med artilleri eller robotar från en eller flera beväpnade obemannade flygande farkoster, så kallade drönare, säger Jörgen Elfving, överstelöjtnant och tidigare chef för arméns underrättelseskola, efter att ha tagit del av filmklippet.

Överstelöjtnant Elfving uppger att det, utifrån filmen, ej går att avgöra om det är fråga om raketartilleri eller konventionellt artilleri som används.

– Ej heller om det i så fall är fråga om takslående artillerigranater. Om det ej är sådana torde det röra sig om grovkalibrigt artilleri, 152 mm, då granater från pjäser med mindre kaliber knappast har den verkan som framgår av filmsekvensen.

Bilderna tycks visa hur konvojen hamnar i bakhåll.

Uppgifter: Överste dödad

Han tror att det möjligen kan ha rört sig om artilleri med mindre kaliber sett till det antal fordon som ger intryck av att ha nedkämpats på filmen.

– Har artilleri använts kräver detta eldledning vilket kan ha utövats genom eldledare på marken eller genom drönare. Anmärkningsvärt är att den ryska kolonnen där fordonen inledningsvis rörde sig med större avstånd emellan sig klumpade ihop sig inne i det samhälle där de besköts. Detta skulle kunna indikera att man överraskats av beskjutningen och att ledningen av förbandet fallerat.

Enligt uppgifter från det ukrainska försvarsdepartementet ska chefen för det aktuella pansarregementet, överste Andrej Zhukov, ha dödats i attacken i Brovary.

Man hänvisar till avlyssnad rysk radiotrafik, men det är obekräftade uppgifter.

Vitalij Klitjko.

Kiev – en fästning

Borgmästaren i Kiev, den före detta boxaren Vitalij Klitjko, uppgav i dag att huvudstaden förvandlats till en fästning.

Enligt Klitjko har ”varje gata och varje hus förstärkts”

– Till och med människor som sa att de aldrig skulle delta bär nu uniform och håller i en automatkarbin, sa han i ett tv-sänt tal.

Ukrainska förband i Kiev ska sedan i går också varnat de civila, som ännu ej flytt staden, att inte röra sig i stadens utkanter.

Detta eftersom ryska trupper nu rör sig där.