Bröderna evakuerades från Kabul – nu har de landat på säker mark

Publicerad 2021-08-26

Fler svenskar som evakuerats från Kabul i Afghanistan landade under onsdagen på Arlanda.

Bröderna Mahdi och Abolfazl Khavari är två av dem som nu är hemma i säkerhet efter flera terrorfyllda dygn.

– Det var kaos. Alla skrek, alla hade sina småbarn med sig och alla sköt, säger Mahdi Khavari om flygplatskaoset.

Det är gryning på Arlandas terminal 3 när planet från Kabul landar. Terminalen är egentligen stängd men används av myndigheterna för att ta emot de svenskar som evakueras från Afghanistan.

Vid ankomsthallen väntar Fredrik Persson och Emma Rydén nervöst. De har rest ner från Falun för att möta sina vänner Mahdi och Abolfazl Khavari som ska vara på planet.

– Jag är jätteorolig, Mahdi och Abolfazl har varit på flygplatsen i fyra dagar och försökt ta sig hem. De tillhör folkgruppen hazarer, vilket innebär att de sannolikt kommer dödas på plats om talibanerna får reda på det, säger Fredrik Persson.

Flygplan med evakuerade från Afghanistan.

Ett hundratal personer lämnar flygplanet. I tunna afghankläder och utan bagage vandrar barn över landningsbanan tillsammans med sina familjer.

Myndigheterna tar emot personerna på terminal 3 och det drar ut på tiden. Fredrik och Emma börjar bli oroliga att någonting gått fel. De försöker att ringa men får inga svar. Efter flera timmar svarar Mahdi till slut – de är på väg ut.

Mahdi och Abolfazl återförenas äntligen med Fredrik och Emma som står redo med varma kläder, mat och brödernas favorit – Fanta.

Fredrik Persson och Emma Rydén tog emot bröderna Khavari på flygplatsen.

Nekades att komma in på flygplatsen

Bröderna Mahdi och Abolfazl Khavari bor i Falun där Mahdi arbetar som elektriker och Abofazl går sista året på gymnasiet. Deras resa började egentligen med att de var på besök hos sina släktingar i Iran. Men när iranska myndigheter upptäckte att de var afghaner utvisades de till Afghanistan, mitt under brinnande inbördeskrig.

– Först flydde vi upp i bergen och gömde oss för talibanerna som sökte efter utländska medborgare och de som hjälpt amerikanerna, säger Mahdi Khavari.

Därefter tog de sig in i Kabul för att ta sig till flygplatsen.

– Vi var rädda hela tiden och gömde oss, vi bytte sovplats varje natt eftersom talibanerna gick från hus till hus och sökte efter folk, säger Mahdi.

Talibaner patrullerar gatorna i Kabul.

Regeringsstyrkor sköt rakt in i folkmassan

Dessvärre släpptes de inte in på flygplatsen. De stod i den desperata folkmassan utanför flygplatsen från tidig morgon till sen kväll, klämda mellan talibaner, amerikaner och afghanska regeringsstyrkor som sköt mot varandra och mot folkmassan.

I en video som Mahdi filmat utanför flygplatsen syns hur soldater öppnar eld mot folkmassan. Enligt Mahdi sköts det från alla håll, men just i videon säger han att det var afghanska regeringsstyrkor som sköt mot människorna.

– Det var kaos. Alla skrek, alla hade sina småbarn med sig och alla sköt, talibanerna skjuter, amerikanerna skjuter, den afghanska militären skjuter. Vi blev chockade, man vet inte vad man ska göra och vilken väg man ska ta, säger Mahdi.

Fick hjälp av finska soldater

Amerikanerna på flygplatsen nekade bröderna att komma in, gång på gång, men till slut lyckades bröderna fånga några finska soldaters uppmärksamhet. Som tur var förstod de svenska och kunde verifiera deras identiteter. Då kunde de slussas vidare till den svenska insatsen på plats.

Sent på tisdagskvällen lyfte bröderna ombord ett svenskt Herculesplan. De mellanlandade först i Islamabad i Pakistan för att senare till slut nå Stockholm.

– Det känns väldigt bra att vara hemma, det känns som att komma tillbaka till livet igen, säger Mahdi.

– Det känns skönt att lämna kaoset och nu kunna leva i fred, säger Abolfazl.

Mahdi Khavari och Abolfazl Khavari.

Blev slagen med gevärskolv

Bröderna mår efter omständigheterna okej, trots skador.

– Vi mår bra fysiskt, men jag blev slagen i armen med ett vapen, nu har jag svårt att lyfta den och jag kan inte bära tyngre saker, säger Mahdi.

– Jag mår bra, men jag har ont i mina öron. För några dagar sedan kunde jag inte höra någonting efter att de skjutit så mycket, säger Abolfazl.

”Flickorna är de största offren”

Samtidigt som det är skönt för bröderna Khavari att till slut ha kunnat lämna Afghanistan känns det jobbigt för dem att talibanerna nu tar över landet.

– Jag kommer sakna demokratin, att flickorna får gå i skolan, kan gå till universitetet, kan jobba och synas i media, det kommer jag sakna. Flickorna är de största offren i det här, säger Mahdi Khavari.

”Ligger efter i skolan nu”

Bröderna har inte ätit något på tre dagar utöver en kaka och kaffe på flygplanet. De ska på en gång äta en hamburgare på Arlanda. Sedan ska de hem till Falun och vila, för att så fort de kan komma igång med jobb och skola igen.

– Jag har saknat skolan, jag har missat två veckor. Det känns lite jobbigt att ligga efter, nu behöver jag komma ikapp, säger Abolfazl Khavari.

Fotnot: Det skiljer ett och ett halvt år mellan bröderna Khavari. Men i svenska register ser det ut som att de är födda med fyra dagars mellanrum.