Putins hån mot väst: Sanktionerna fungerar inte

Publicerad 2022-04-19

Omvärldens sanktioner mot Ryssland har misslyckats, slår president Vladimir Putin fast i sitt senaste tal.

– Den ekonomiska blitzkrieg-strategin fungerade inte, säger han.

Samtidigt måste invånarna få hjälp att hantera stigande inflation och ökande priser.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har omvärlden svarat med hårda ekonomiska sanktioner. De har riktats mot banker, företag, myndigheter likväl som ryska regeringsföreträdare och deras familjemedlemmar.

Bland annat har EU förbjudit export av lyxvaror, samt varor och teknologi still energisektorn och förbjudit import av ryska järn- och stålprodukter och handel med ryska statskontrollerade organ.

”Den ekonomiska blitzkriegs-strategin fungerade inte”, säger Rysslands president Vladimir Putin.

Rysslands president Vladimir Putin säger i ett tv-sänt tal under måndagen att syftet med sanktionerna var att orsaka marknadspanik, bankkollaps och skapa brist på varor i affärerna.

Det har inte fungerat, slår han fast.

– Vi kan nu med självförtroende säga att den här sanktionspolitiken mot Ryssland har misslyckats. Den ekonomiska blitzkriegs-strategin fungerade inte.

”Växande arbetslöshet i Europa”

Tvärtom, säger han, har länderna själva inte lyckats undkomma dem.

– Jag pratar om inflation och växande arbetslöshet och den ekonomiska dynamiken som förvärras i USA och de europeiska länderna, säger Vladimir Putin.

Men han medger samtidigt att Ryssland och det ryska folket är pressade av sanktionerna. På en och en halv månad har konsumentpriserna rusat i höjden och är 9,4 procent högre hittills i april om man jämför med samma period 2021. Inflationen ligger på 17,5 procent.

Han säger att regeringen och landets centralbank är medvetna problemet.

– Människor känner av dem i sin familjeekonomi. De kan känna priserna stiga. Vi måste stötta våra medborgare och hjälpa dem hantera inflationsvågen.

Professorn: Kommer att bli värre

Enligt Ola Olsson, professor i nationalekonomi, kommer sanktionerna mot Ryssland att fungera på längre sikt.

– De har varit effektiva på det sättet att Ryssland lider ekonomiskt med höga priser, säger han till Aftonbladet TV.

Han fortsätter:

– Om målet är att då dem att sluta kriga har det inte varit effektiva. Man får se det på längre sikt där det här trycket kommer bli värre för Ryssland och för ryssarna att leva med.

EU-länderna har ännu inte enats om att sluta köpa rysk gas, något som skulle slå hårt ekonomiskt mot Ryssland.

– Det är stora gaskontrakt som löper på. så det är stora intäkter.. Det är det som återstår för Europa att införa sanktioner där, Det skulle slå hårt mot den ryska ekonomin och de statliga företagen som bidrar till att finansiera invasionen.

Ryska militärfordon nära Mariupol.