Mörk framtid i Ryssland: ”Varför ska jag läsa engelska?”

Publicerad 2022-03-31

Krigscensuren tränger ända in i Rysslands skolor.

Eleverna utsätts för propaganda, och många förstår att Ryssland blir allt mer isolerat.

– De känner att de berövas den framtid som de hade velat uppleva, säger en lärare.

Ryska skolor omfattas av krigscensur sedan en månad tillbaka. Eleverna hjärntvättas med information om att kriget i Ukraina är en ”militär specialoperation” mot ”ett fascistiskt land”. Lärarna följer propagandamanualer med ”rätt information”.

Den oberoende ryska tidningen The Insider har pratat med lärare som berättar att många elever mår dåligt.

– En pojke ville skaffa en lärobok i ukrainska språket. Han är orolig för hur det ska gå för Ukraina och kände att det enda han kunde göra för landet var att lära sig deras språk, berättar engelskaläraren Natalja i Moskva.

Krigets första dag meddelade rektorn på hennes skola att det var förbjudet för alla utom två regimtrogna lärare att prata med eleverna om ”specialoperationen”. Några dagar senare, den 28 februari, började propagandamanualer spridas till Rysslands skolor med information om vad lärarna ska säga till tonårseleverna om situationen i Ukraina.

”Varför vågar ingen säga vad de tycker?”

Natalja är inte föreståndare för någon klass, och har därför sluppit att hålla propagandalektioner. Hon är emot kriget men vågar inte säga det till sina elever, av rädsla för att bli av med jobbet. En sjundeklass var särskilt ihärdig i sina försök att få henne att välja sida.

– Jag förklarade att jag inte kunde prata om det. De var mycket förvånade, och undrade ”varför är alla rädda, varför vågar ingen säga vad de tycker?”

– Vissa elever är förtvivlade. De frågar varför de överhuvudtaget ska gå till skolan, lära sig främmande språk och läsa världslitteraturen, om deras framtid är att leva i ett land som är helt isolerat från omvärlden, säger Natalja.

En annan lärare, biologiläraren Kristina i Moskva, avskedades i januari för att hon inte kritiserade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj inför eleverna. Hon har fortfarande kontakt med sina elever via sociala medier:

– Många elever klagar över att lärarna har börjat uttrycka politiska åsikter under lektionerna. Det borde inte förekomma i skolan. Barns psyken är inte färdiga, de suger i sig all information de får höra som svampar, säger Kristina.

Skolelever i Jartsevo nära Belarus. Fotot är en del av den ryska propagandakampanjen i ryska skolor till stöd för landets soldater i Ukraina.

”Slängs ut från online-spel för att de pratar ryska”

Hon konstaterar att hennes äldre elever redan är medvetna medborgare:

– De kan tänka kritiskt. Jag har en förhoppning att de kommer att göra Ryssland lyckligt, även om inte vi som är vuxna i dag gör det, säger Kristina och fortsätter:

– Dagens elever är mycket aktiva användare av sociala medier. Den informationsflod som de utsätts för på Instagram och Tiktok är mycket starkare än skolornas propagandalektioner.

Men för närvarande begränsas de ryska barnens värld nästan för varje dag som går. Instagram går inte längre att komma in på. Även i online-spel märks kriget i Ukraina.

– Mina elever har blivit utslängda ur online-spel för att de pratar eller skriver på ryska. De känner att det som pågår nu kommer att beröva dem den framtid som de hade velat uppleva, säger engelskaläraren Natalja.

Tidningen The Insider har också pratat med Svetlana, lärare i staden Obninsk. Enligt henne förekommer inga propagandalektioner om kriget i Ukraina på hennes skola, och det finns inga rekommendationer från skolledningen att sådana ska hållas.

Fotnot: Nataljas namn är fingerat. Tidningen The Insider ges ut i Riga.